Zon en wolken

Gepost door Joke de Bruijn op dinsdag, april 19, 2016 Onder: Juf Jedermann

‘Juf, ben ik klaar?’, vraagt Meindert een beetje verlegen met zijn schorre stem.

Hij legt zijn tekening voor haar neer. Wat een leuke tekening en wat een aparte kleuren! Ze bekijkt hem vol interesse. Wat een details zijn erin terug te vinden en hoewel hij met viltstiften getekend heeft, is alles duidelijk te herkennen. De kleurcombinaties oranje, geel en roze zijn niet gebruikelijk, maar zó apart. Dan merkt ze dat er een heel nerveus jongetje naast haar staat dat haar vol afwachting gespannen aankijkt. ’t Is ook wat, zo maar een vreemde juf in je klas omdat je eigen juf ziek is.

‘Wat mooi, Meindert!’, zegt ze gauw, maar hij is nog niet tevreden met haar antwoord, al verschijnt er een flauwe glimlach om zijn lippen.

‘Ben ik klaar, juf?’, vraagt hij nog eens.

Ze kan niet bedenken wat hij er nog meer bij zou moeten maken. De voetballende, knikkerende en touwtje springende kinderen zijn duidelijk afgewerkt, goed verdeeld over de tekening en ook aan de omgeving is veel aandacht besteed.

‘Dat weet jij het beste, het is jouw tekening. Ik vind hem prachtig, wat vind jij?’, zegt ze daarom. ‘Klaar.’, zegt hij opgelucht. En dan pas verschijnt er een stralende lach op zijn gezicht.

De juf is nog niet beter als er rapporten gemaakt moeten worden. Haar beoordelingen wijken gelukkig niet veel af van het vorige rapport. Alleen bij het rapport van Meindert kijkt ze verbaasd. Hè? Ziet ze het goed? Tekenen ‘net voldoende’? Daar denkt ze zelf heel anders over.

‘Vul jouw beoordeling in, maar zorg wel dat je het goed kunt onderbouwen.’, zegt de directeur en lacht er een beetje geheimzinnig bij.

‘Nog even over het tekenen, waarom is uw beoordeling zo’n stuk hoger?’ Ze pakt Meinderts laatste tekening en wijst zijn vader op de details, die zoals gewoonlijk zeer goed en duidelijk zijn uitgewerkt. Hij kijkt haar nieuwsgierig aan als ze haar ideeën toelicht. ‘En ik vind zijn kleurkeuze heel apart. Het maakt zijn tekening vrolijk.’

‘Dus van u hoeft hij geen zon en wolken erbij te tekenen en ‘normale’ kleuren te gebruiken?’ Stomverbaasd kijkt ze hem aan en zegt: ‘Van u wel dan?

De man schiet in de lach. ‘Nee, maar zijn eigen juf denkt daar anders over. Ze ziet het liefst ook nog wat vogeltjes in de vorm van een V. Gelukkig is Meindert bij u weer helemaal opgebloeid. Dank u wel.’

‘De vader van Meindert was er, hè?’, zegt de directeur als ze bij hem langs gaat om te zeggen dat ze naar huis gaat, ‘dat had ik wel verwacht. Onze architect kwam hier ook even langs.’ Ze schrikt. Heeft ze misschien … Maar hij gaat lachend verder ‘Om te zeggen dat hij erg blij met je was.’

In: Juf Jedermann 


Tags: tekening  rapport  opgebloeid 
blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update
Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

Loading

Ja, stuur mij een mailtje als er

een nieuwe blog is geplaatst!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 70 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

In verband met een fusie van twee scholen en een overschot aan personeel is ze gestopt met werken. Ze heeft een 41 jarige onderwijscarrière achter de rug.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!