Zo hebben we het altijd gedaan

Gepost door Joke de Bruijn op dinsdag, september 17, 2013 Onder: Juf Jedermann

‘Het volgende punt. De Ouderavond.’, zegt de directeur tijdens de vergadering. De gezichten van haar collega’s betrekken. Het komt er meestal op neer dat het bezoekersaantal lager ligt dan het aantal teamleden dat zijn vrije avond opoffert. Niet bepaald bemoedigend.

‘Iemand een voorstel?’ De directeur kijkt hoopvol rond. Het blijft even stil, terwijl een van de collega’s naar de kast loopt en er de map met draaiboeken uithaalt. Omdat niemand iets zegt, durft hun nieuwe stagiaire, Iris, haar mond open te doen. ‘Wat ik wel leuk vond en wat een grote opkomst van ouders opleverde ….’ ze begint uit te leggen wat er op haar vorige stageschool werd gedaan. Weliswaar in een andere situatie, maar er waren veel ouders naar school gekomen.

‘We hebben het altijd zo gedaan.’ , onderbreekt een collega haar uitleg, terwijl ze de map opent. Juf Jedermann begrijpt haar collega wel. Ze vindt het zonde van haar tijd om er veel werk in te stoppen. Ze heeft het druk genoeg. Iris houdt verbouwereerd haar mond. Jammer, want iedereen mag zijn zegje doen tegenwoordig.  Gelukkig wel. Juf Jedermann kan honderden praktijkvoorbeelden van vroeger bedenken waarbij dat niet het geval was.

‘Als ze alles altijd maar op dezelfde manier waren blijven doen, had Hans nu nog steeds honderd leerlingen in zijn eentje moeten runnen’, zegt juf Jedermann, ‘en wij zaten thuis om luiers te wassen en sokken te stoppen.’ Haar collega’s schieten in de lach bij dit plastische voorbeeld, maar zijn het wel met haar eens. ‘Laten we dan eens brainstormen hoe we ‘onze’ ouders kunnen boeien.’, zegt Hans. ‘Bedankt Iris!’

Brainstormen is leuk. Je komt met elkaar tot grandioze ideeën waar je in je eentje nooit opgekomen zou zijn. Het wordt uiteindelijk een groot succes. Ze moeten zelfs bij de buren de andere helft van de aula reserveren, zoveel ouders komen er.

De opmerking ‘Zo hebben we het altijd gedaan’ heeft ze op haar school nooit meer gehoord. Als stille getuigen staan er nu twee dikke mappen met draaiboeken in de kast, al is haar niet helemaal duidelijk waarom. Geen mens die erin kijkt.


In: Juf Jedermann 


Tags: ouderavond  collega's  stagiaire  stageschool  draaiboek 
blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update
Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 76 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, jeu de boules, 
tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!

Mooi en gezondMooi en gezond