Zie de maan, maar dan anders (Sinterklaasblog)

Gepost door Juf Jedermann op vrijdag, november 25, 2011 Onder: Juf Jedermann

’Is  het zo erg?’, vraagt ze geschrokken. Er is net tijdens de personeelsvergadering bekend gemaakt dat een van haar kleutercollega’s ernstig ziek is en onmiddellijk geopereerd moet worden. Daarna volgt er, om haar gezicht weer toonbaar te maken, een serie  cosmetische operaties en een langdurige herstelperiode. Juf Jedermann zal haar RT-taken opzij moeten zetten om samen met een invalster de kleuterklas over te nemen. Kleuters en Sinterklaas? Help!

Als jongste van vier meiden is ze zelf lang in de waan gelaten dat Sinterklaas bestond. Ze had geen enkele argwaan bij een zelfgemaakte inktlap met bekende lapjes uit de lappenla en een bekende knoop uit de knopendoos erbovenop. Ze heeft vol overgave gezongen bij de muur waar de schoorsteenpijp van de kolenkachel doorheen liep.  Ze herinnert zich nu nog de warme handen die door de handschoenen heen te voelen zijn als ze haar foto met de Sint van de poffertjeskraam ziet, zo’n diepe indruk heeft dat moment achtergelaten. Maar nooit heeft ze het als bedrog van haar ouders en zussen gezien. Ze is zelf Zwarte Piet geweest bij haar neef en nicht. Van het schminken en afschminken is een film gemaakt voor het moment suprême: als ze er niet meer in geloven. En bij haar eigen zoon ziet ze totaal geen kwaad in het foppen en fantaseren. Maar haar zoon is furieus. ‘Ik geloofde in Sinterklaas, omdat JIJ het zei!’ En ze moet hem gelijk geven. Aan liegen hebben ze allebei een verschrikkelijke hekel, alleen heeft ze daar in deze context nooit bij stilgestaan.

Het gaat goed bij de kleuters, gelukkig wel en het is heel gezellig. Ze versterkt haar techniek van ontwijken die ze zich in groep 3 al eigen heeft gemaakt. Ze bezoekt elke dag de slaapkamer van Sinterklaas met de kinderen, volgt de uitzendingen op tv, vult schoenen, zorgt voor het werk van de rommelpieten, maakt afdrukken van de paardenhoeven in de gang, schrijft lieve dingen over de kinderen in het boek van Sinterklaas, zingt liedjes, leest brieven voor, vertelt verhalen, speelt poppenkast, veinst opperste verbazing, hanteert regelmatig de woorden ‘wat denk jij’, maar nooit: Sinterklaas bestaat, want die ‘leugen’ kan ze niet meer over haar lippen krijgen.

Ze wil wel iets bijzonders instuderen voor als de Sint in de klas komt en krijgt op het paboforum een tip voor het lied Zie de maan, maar dan anders*. Ze maakt er haar eigen tekst met bewegingen op en een forumlid maakt genoeg coupletjes van de muziek, die hij voor haar op internet zet. Maar zó gek, het lukt haar niet om het versje uit haar hoofd te zingen. Ze start op de verkeerde toonhoogte en loopt dan hopeloos vast. ‘Zo makkelijk!’, roept de een. ‘Begin maar en ze kennen het in een dag’, zegt een ander. Inderdaad, de kinderen kennen het in een dag en ze vinden het zo leuk om te doen, dat ze er overal mee bezig zijn. Maar haar lukt het niet zelf het lied te starten, waarschijnlijk door gewenning van het welbekende lied met dezelfde naam. Gelukkig kan ze de muziek van de computer halen en tijdens het bezoek zitten Sint en de Pieten vol verbazing te luisteren en te kijken. ‘Dat liedje kennen we nog niet, nog een keer’, zegt een van de Pieten. ‘Mag wel hè, Sint?’ en voor ze het weet zijn de Pieten aan het meedoen en de kinderen zingen en bewegen nog enthousiaster.

Als Sinterklaas allang vertrokken is, kent ze het lied eindelijk. Op de meest vreemde plaatsen en op de raarste momenten zingt ze ineens: Zie de maan, zie de maan. Als het Pasen is dreunt het lied nog steeds regelmatig in haar hoofd. Ze heeft waarschijnlijk iets langer nodig dan de gemiddelde kleuter.

*Muziek: Zie de maan MP3

*Tekst:

Zie de maan, maar dan anders … Tekst met bewegingen geschikt voor de hele basisschool. Muziek: Meneer Jan. Uitgebreide tekst: Joke de Bruijn Uitgebreide muziek: Geoffrey Reemer Tip voor Jongste lln: ev. met afbeeldingen maan, paard, Zwarte Piet en Sint. Oudere lln.: let op synchroniteit

1. Zie de maan. Zie de maan

Zie de maan schijnt door de bomen (wijzen naar de lucht)

Zie de maan. Zie de maan

Zie de maan schijnt door de bomen (wijzen naar de lucht)

Refrein:

Makkers, staakt uw wild geraas, 't is toch zeker Sinterklaas (bij ’t is toch zeker een "klap" op je knie ), kijk daar komt de stoomboot aan (hand boven je ogen)

Tuut tuut! (2x gebaar in de lucht alsof je aan een stoomfluit trekt)

2. En het paard en het paard

en het paard is aan ‘t dansen (snel stappende beweging van de voeten)

En het paard, en het paard

en het paard is aan het dansen (snel stappende beweging van de voeten)

Refrein

3. Zwarte Piet, zwarte Piet,

zwarte Piet strooit pepernoten (strooi gebaar)

Zwarte piet, zwarte Piet,

zwarte Piet strooit pepernoten (strooi gebaar)

Refrein

4. En de sint en de sint

en de sint is weer gekomen (hoera gebaar met twee armen)

En de sint en de sint

en de sint is weer gekomen (hoera gebaar met twee armen)

makkers staakt uw wild geraas, 't is toch zeker Sinterklaas (bij ’t is toch zeker een "klap" op je knie ) en hij is nu in de klas (wijzen naar de Sint)

Tuut tuut tuut. (3x gebaar in de lucht alsof je aan een stoomfluit trekt en/ of 1x aan het eind)

 

In: Juf Jedermann 


Tags: vergadering  ziek  rt  sinterklaas  zwarte piet  schminken  kleuters  leugen  zingen  bewegen 
blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update
Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

Loading

Ja, stuur mij een mailtje als er

een nieuwe blog is geplaatst!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 71 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

In verband met een fusie van twee scholen en een overschot aan personeel is ze gestopt met werken. Ze heeft een 41 jarige onderwijscarrière achter de rug.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!