Vierentwintig Pietjes

Gepost door Joke de Bruijn op maandag, november 25, 2013

‘Triiiiiiiiiiiiiiiiiing.’ De ouderwetse bellenwekker naast haar bed loopt meedogenloos af. Huh? Is het nou al tijd om naar school te gaan? Het is nog stikdonker buiten. Foutje? Hoe laat is het eigenlijk?

Ineens dringt het tot haar door waarom de wekker vandaag zo vroeg afloopt. Ze moet helpen om groep 8 te schminken! En dan boft ze nog. De echte Pieten én de Sint worden bij haar duo-partner opgevangen. Brrrr, ze moet er niet aan denken, die arme meid is als het goed is al een stiefkwartiertje bezig.

De voordeurbel gaat regelmatig en groep 8 druppelt binnen. In de aula staat alles al klaar. Nu is alleen het wachten nog op de omgeklede leerlingen. ‘Ik kijk eerst even bij jou, want ik heb het nog nooit gedaan’, zegt ze tegen een van haar collega’s, die een kei is op dit gebied. ‘ Maar het blijkt niet zo moeilijk, als ze maar op hun oorlelletjes, oogleden, hals en nek let.

De eerste leerling neemt bij haar plaats. Daarna vergeet juf Jedermann alles. Het begint er al een beetje op te lijken als ze de zwarte schmink gaat te smeren. Het wordt nog echter als ze de  pruik opzet en de kraag vastmaakt. De metamorfose is compleet op het moment dat ze de oorbellen indoet. Het leukste is de spiegel voorhouden en de verbazing van de gezichten aflezen. Doorwerken juf. De volgende staat al klaar.

Medley is de laatste. Hij gaat - met zijn prachtige, donkere huid - net zitten als een van de leden van de Ouderraad binnenkomt. ‘Moet jij ook geschminkt worden, Medley?’, zegt ze. Hij glimt van trots. ‘Ja! Ik wil al zo lang voor Zwarte Piet spelen en nou mag het eindelijk’. ‘Doe dan je ogen maar even dicht. Dan kan ik beginnen.’ , zegt juf Jedermann. Als de vrouw haar mond opendoet om nog wat te zeggen, schudt  juf Jedermann met haar hoofd.

‘Ik herken mezelf niet eens’, zegt hij als hij in de spiegel kijkt. ‘Ik ook niet.’, zegt juf Jedermann verbaasd. Ze schieten allebei in de lach. ‘Ik mag morgen het pak inleveren van de juf’, vertrouwt hij haar nog gauw even toe, ‘want ik ga na schooltijd naar de oude mensen om  Zwarte Piet te spelen, mijn moeder werkt daar. Dag juf, bedankt!’

Als de aula opgeruimd is en alles klaar staat om de Sint te verwelkomen,  gaat ze nog gauw even bij groep 8 om het hoekje gluren. Vierentwintig pietjes zitten in de kring. Zo grappig. Een pietje zwaait naar haar. ‘Is dat nou Medley?’, klinkt er achter haar.

‘Geen idee’, zegt juf Jedermann en zwaait enthousiast terug, ‘daarom worden ze geschminkt.’


Tags: schminken  zwarte piet  sinterklaas  sint  groep 8 
blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update
Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

Loading

Ja, stuur mij een mailtje als er

een nieuwe blog is geplaatst!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 70 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

In verband met een fusie van twee scholen en een overschot aan personeel is ze gestopt met werken. Ze heeft een 41 jarige onderwijscarrière achter de rug.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!