Vier poten op één buik (Voorjaarsvakantieblog)

Gepost door Joke de Bruijn op maandag, februari 18, 2013 Onder: Algemeen

 

‘Hoe gaat het nu met Chippie?’ Juf Jedermann heeft net weer een mail geopend en leest het voor de zoveelste keer. Haar blik glijdt vertederd naar de vensterbank. Als ze erheen loopt draait Chippie zich luid spinnend op haar rug om haar buikje te laten aaien. Het stemmetje in juf Jedermann zegt allang niet meer: ‘Ik wil geen nieuwe kat’. Ze heeft er een, dat is duidelijk.

 

’t Is zo’n heerlijk vrouwtje, dat zwarte, mollige hoopje dat voor het raam elke hond, vogel en kat uit de buurt nauwlettend in de gaten houdt. Al vanaf de eerste dag dat ze in de reismand het huis werd binnengedragen kijkt ze vol afschuw vanaf de vensterbank naar de witte wereld. Terecht. Ze weet wat het is om in de sneeuw te moeten overleven. Brrr. Ze taalt er niet naar om naar buiten te gaan.

 

Maar ze moet wel bewegen dus vliegt ze regelmatig de hele kamer door. Bij gebrek aan muizen rent ze achter een stukje schors aan, dat ze handig uit de plantenbak hengelt. Ze glijdt uit, botst tegen deuren en andere obstakels, tot ze er zo vaardig in is dat ze alles in één vloeiende beweging kan ontwijken. Een betere voetballer en keeper bestaat er niet. Achter elke gesloten deur ligt voor haar weer een nieuwe wereld waar alle hoekjes en gaatjes verkend moeten worden. Er zijn zelfs plekjes bij die juf Jedermann niet eens kent te oordelen naar de spinnenwebjes die af en toe aan haar snorrebaard hangen.

 

Na weken stapt ze eindelijk voor het eerst voorzichtig door de vers gevallen sneeuw, bij elke stap haar pootje schuddend om dan, op plekjes waar de sneeuw niet is blijven liggen, haar teentjes droog te likken. Op de terugweg loopt ze in haar eigen pootafdrukken. Slimme meid.

 

Met vallen en opstaan leert ze dat er niet bij een afvoerputje of kraan gelikt hoeft te worden als ze dorst heeft. Er zit echt water in haar bakje, ook al ziet ze het niet. Soms zit ze buiten te wachten bij een verkeerde voordeur of op een vreemde vensterbank en kijkt stomverbaasd als juf Jedermann haar vanuit een andere deur fluit of roept.

 

Hoe het nu met Chippie gaat? Ze lust alleen maar harde brokjes, doet alles op de kattenbak, scherpt haar nagels aan kleden en manden. En zoals het een echte kat betaamt ligt ze overal, behalve in het twee verdiepingen tellende poezenmandje. De campingkat is een huiskat geworden. Juf Jedermann heeft een nieuwe kat in huis en dat is héééél gezellig.

In: Algemeen 


Tags: chippie  kat  sneeuw  huiskat 
blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update
Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

Loading

Ja, stuur mij een mailtje als er

een nieuwe blog is geplaatst!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 70 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

In verband met een fusie van twee scholen en een overschot aan personeel is ze gestopt met werken. Ze heeft een 41 jarige onderwijscarrière achter de rug.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!