Schubbenkop

Gepost door scott dejong op maandag, januari 17, 2022 Onder: Juf Jedermann

Schubbenkop

‘Ik ga Jan Peter uit school halen. ‘Blijf je nog even? Hij vindt het altijd zo leuk als jij er bent. Ik ben zo terug.’

‘Oké’, zegt juf Jedermann.

Ze heeft een beetje medelijden met Jan Peter. Deze oude mensen zijn geen leuk gezelschap voor hem, maar het zijn de enige vrienden die zijn moeder heeft.

‘Jan Peter en iets leuk vinden? Dat lijkt me sterk met zo’n uitgestreken gezicht.’, zegt de jarige als de vrouw vertrokken is.

Het is inderdaad een verlegen jongen. Op zijn gezicht is geen enkele emotie te lezen, bovendien is hij geen prater.

In een mum van tijd zijn ze weer terug. Jan Peter wordt naar de jarige geduwd om te feliciteren. Zijn moeder heeft niet door dat hij een stuk karton aan haar wil geven, dus moffelt hij het gauw weg. Te laat, de jarige heeft het al gezien.

‘Heb je dat voor mij gemaakt?’, vraagt hij met zijn barse bromstem, waardoor de jongen schrikt.

‘Nee’, stamelt hij, ‘dat hebben we met knutselen gemaakt. Ik vind er niets aan, dus ik wilde het weggooien, maar ik moest het mee naar huis nemen van de meester.’

‘Wat is het?’

‘Een schubbenkop.’, fluistert hij.

De jongen zou het liefst door de grond zakken, maar ook dat durft hij niet.

Juf Jedermann is nieuwsgierig geworden. Van een schubbenkop heeft ze wel gehoord en gelezen, maar ze heeft er nog nooit een gezien en dat zegt ze ook. Ze mag hem bekijken.

Op het karton zijn allemaal snippers van een kartonnen eierdoos geplakt in de vorm van een gezicht, maar wat het zo leuk maakt, is de fantasie waarmee je gebruik kunt maken van de speciale vormen en kleuren van de eierdozen.

Qua fantasie schiet hij te kort, dat is duidelijk, maar hij heeft verschrikkelijk zijn best gedaan om er toch iets van te maken. Alleen dat is al een compliment waard!

‘Oh Jan Peter, wat is hij goed gelukt!’, roept ze uit.

En even, heel even, ziet ze wat een compliment bereiken kan. Er glijdt een trotse glimlach over zijn ‘uitgestreken’ gezicht.


In: Juf Jedermann 


Tags: verlegen 
blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update
Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 74 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, jeu de boules, 
tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!

Mooi en gezondMooi en gezond