Raak en toch mis

Gepost door Joke de Bruijn op zondag, november 6, 2016 Onder: Juf Jedermann


‘Zaterdag zijn de wedstrijden in de sporthal.’

Tjitte is enthousiast. Hij is al maanden aan het trainen met groep 8 voor het scholenkampioenschap basketbal.

‘Leuk, zijn ze er klaar voor?’, vraagt juf Jedermann nieuwsgierig.

Tjitte knikt.

Tot zijn grote verbazing komt ze kijken. Zelf vindt ze het niet zo vreemd. Groep 8 is tenslotte ook haar groep al is het maar een middag per week. Het gekoelde, alcoholvrije biertje dat ze voor hem meeneemt is helemaal welkom in de warme sporthal.

‘Juf, gooit u ook mee?’, vragen ze hoopvol, want de dag wordt afgesloten met een serie vermaledijde basketworpen. Iedereen ziet ertegen op.  

Op de Pabo, oké, kweekschool heette het toen, gingen haar vijf schoten op de basket er altijd achter elkaar in, behalve als het om een cijfer ging. Het lukte gewoon niet als er druk op stond.

Juf Jedermann schudt haar hoofd. Ze heeft zeker twintig jaar geen bal meer gegooid en dat zegt ze ook. Stel je voor dat ze door haar verliezen!

Tjitte doet wel mee. Ze staan in een rij achter elkaar en mikken in een veel te hoog tempo op de basket. De voorste rent steeds weer naar achteren tot hun tijd om is. Dat had ze zeker niet gekund, ze heeft tijd nodig om te richten.

‘Och, mag ik het een keer proberen?’, zegt ze als de scheidsrechter na het eindsignaal de bal wil meenemen. Ze is nu echt nieuwsgierig geworden of ze het nog kan. Vol spanning kijkt groep 8 toe, maar deze keer hangt er niets van af, dus - net als twintig jaar geleden – mikt ze rustig en zonder zenuwen op de basket. De bal gaat er in!

Ook al telt het niet meer mee, ze dansen enthousiast om haar heen, slaan op haar schouders of vallen haar om de nek van blijdschap. De mond van de scheidsrechter valt open van verbazing.

‘Ze hadden u beter kunnen inzetten.’, zegt hij eindelijk. ‘Nog zo’n shot en jullie waren winnaar geweest.’

Ja hoor. Doet ze niet mee omdat ze bang is dat ze verliezen en nu verliezen ze, omdat ze niet meegedaan heeft. Het moet niet gekker worden.

In: Juf Jedermann 


Tags: groep 8  scholenkampioenschap basketbal   
blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update
Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

Loading

Ja, stuur mij een mailtje als er

een nieuwe blog is geplaatst!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 70 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

In verband met een fusie van twee scholen en een overschot aan personeel is ze gestopt met werken. Ze heeft een 41 jarige onderwijscarrière achter de rug.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!