Puur natuur

Gepost door Joke de Bruijn op zondag, april 7, 2013 Onder: Juf Jedermann

 

‘Wat kijk je zorgelijk, Hans?’, zegt ze als ze de directeur aan zijn baard ziet plukken. Ze heeft het gebaar leren herkennen. ‘Tja’, zegt hij, ‘we doen al jaren mee met een wedstrijd die binnenkort weer van start gaat. Voor weinig geld kunnen leerlingen verschillende soorten sierplantjes kopen en die moeten ze dan zelf thuis opkweken. Een jury beoordeelt later welke planten het mooist zijn. Onze school wint  bijna altijd de wisselbeker voor de planten, maar met de presentatie worden we altijd verslagen door de school verderop. Ik twijfel of ik ons dit jaar weer zal opgeven’. ‘Wat kan jou die andere school schelen?’, zegt juf Jedermann. ‘Gewoon doen. We hebben nog tijd genoeg om wat voor die presentatie te bedenken.’

 

De plantjes worden grif verkocht. De kinderen gaan ervoor en anders hun moeders wel. Maar als het  bericht binnenkomt dat de planten gekeurd moeten worden, heeft hij nog steeds geen plan voor de presentatie. ‘Ik weet wel wat.’, zegt ze en ze ziet zijn gezicht opklaren. Ze legt hem uit hoe ze het voor zich ziet. ‘Leuk.’, zegt hij opgelucht. ‘Doe maar’.

Doe maar? Eh, was het dan niet de bedoeling dat hij het zou doen?

 

Juf Jedermann neemt het woord ‘bloembed’ heel letterlijk en bouwt een hele grote slaapkamer op de gang. Met lappen creëert ze open gordijnen en door het ‘raam’ schijnt de zon, die een collega snel voor haar maakt. Op de lappen speldt ze vlinders en op de muur komen grote bladeren waarop rupsen kruipen. Ze heeft beide toevallig met haar groep gemaakt. De juf van groep 4 staat zo maar haar jaarlijkse bloembolmobiles af die ze onderaan een sierrand laat vormen. (Foei juf, het is al bijna zomer!) Vóór de gordijnen staat een reuzenbed van tafels bedekt met bruine lakens, waarop alle planten worden tentoongesteld. Aan beide kanten een ‘nachtkastje’ met een grote wekker aan de ene en een plantenboek met gieter aan de andere kant. Ouders, kinderen, collega’s en jury zijn dolenthousiast! De voorzitter van de jury maakt zelfs een foto van juf Jedermann die op het bloembed tussen de planten zit te bladeren in het plantenboek.

 

Een week later staat Hans met glimmende ogen voor haar en duwt de plaatselijke krant in haar hand. ‘Het is je gelukt! We hebben de prijs!’, zegt hij stralend en laat haar het artikel zien.

‘En de wisselbeker?’, vraagt ze nieuwsgierig.

‘Die hebben we dit jaar niet, maar eindelijk staan wíj eens in de krant! Leuk T-shirt heb je trouwens aangetrokken, heel toepasselijk.’, zegt hij lachend.

Hè? Ze bekijkt de foto nog eens goed en schiet ook in de lach.

Pure nature’ staat erop. Ook toevallig.

In: Juf Jedermann 


Tags: sierplantjes  presenatie  bloembed  puur natuur 
blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update
Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 76 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, jeu de boules, 
tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!

Mooi en gezondMooi en gezond