Passen en meten

Gepost door Joke de Bruijn op maandag, oktober 13, 2014 Onder: Juf Jedermann

‘Ik ben groter dan jij, juf.’, zegt de flink uit de kluiten gewassen kleuter die naast haar staat. Kom op joh, denkt ze, wat je ook bedoelt, het is niet waar. Je komt ‘pas’ tot mijn oksel. Pas? Het moet niet gekker worden, vroeger kwamen ze tot haar navel.

‘Nou bijna hè, je moet nog wel wat groeien, maar je haalt me vast in.’, zegt ze verbijsterd.

 Selma komt tot haar schouders, maar Selma zit in groep 8 en ze zit er erg mee. Ze is nog maar een van de weinigen die niet boven haar uitsteken. En geloof me, ze houdt het nauwlettend in de gaten.

‘Hoe komt dat, juf?’, zegt ze in de pauze. Ze klinkt een beetje boos. En verdrietig. ‘Waarom bent u zo klein? Weet u dat?’

Juf Jedermann denkt even na.

‘Mijn vader en moeder waren zelf niet zo groot en ik ben vlak na de oorlog geboren. Misschien telt dat ook wel mee. Toen was eten voor baby’s nog op de bon en je kon alles niet zo maar krijgen.’

‘Jouw vader en moeder zijn ook niet groot en daar komt nog bij dat mensen in Turkije gemiddeld al wat kleiner zijn dan Nederlanders’.

‘Turkse kinderen die hier geboren zijn, worden vaak al groter dan hun vader en moeder. Zou ik niet goed te eten krijgen?’

Als ze dat maar niet thuis zegt. Haar vader is nogal streng en zal niet blij zijn met zo’n opmerking van zijn dochter.

‘Ik denk wel eens, maar ik weet niet of het waar is, dat al die troep die ze aan de dieren geven - om sneller te groeien en dikker te worden - er de oorzaak van is dat de kinderen tegenwoordig groter worden. Daar moet je dus niet blij mee zijn. Toen jij nog in Turkije woonde, kreeg je dat allemaal niet binnen. Maar maak je geen zorgen, je groeit nog steeds. ’ Tot haar verbazing is het even stil. Selma moet het laten bezinken. Ze kijkt een stuk  opgewekter als ze zegt: ‘Dus eigenlijk heb ik juist heel goed te eten gehad!’

Een paar jaar later staat juf Jedermann op de gang wat werkjes op te hangen als er iemand naast haar komt staan. Het is Selma, die haar zusje komt ophalen.

‘Even meten juf? Ik ben zo benieuwd.’

Als vanouds gaan ze rug aan rug staan en ja hoor ….. ze is groter dan juf Jedermann.

‘Zo, kleintje.’, flapt ze eruit, snel komt er een knipoog achteraan. ‘Niet boos zijn hoor juf, ik wilde het één keertje zeggen.’

Ja, kleine meisjes worden groot. Groter dan juf Jedermann in ieder geval.


In: Juf Jedermann 


Tags: groep 8  lengte  turkse kinderen 
blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update
Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

Loading

Ja, stuur mij een mailtje als er

een nieuwe blog is geplaatst!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 70 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

In verband met een fusie van twee scholen en een overschot aan personeel is ze gestopt met werken. Ze heeft een 41 jarige onderwijscarrière achter de rug.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!