Mooi weer (deel 2): De geur van shag en koffie

Gepost door Juf Jedermann op vrijdag, juni 1, 2012 Onder: Juf Jedermann

‘Gaan we weer proeven, juf?’, vraagt Dimitri als hij na het tekenen binnenkomt en de theedoek met de filmkokertjes ziet die ze heeft klaargelegd. Ze heeft één kokertje gevuld met gemalen koffie en een tweede met waspoeder uit de werkkast. Voor de rest van de geuren mogen ze straks met Jenny naar het park. ‘Nee, we gaan wat anders doen.’, zegt ze. ‘Steeds hetzelfde is toch niet leuk?’

Juf Jedermann vertelt eerst over de vijf zintuigen. Proeven was de eerste. Weten ze nog dat ze bij de stagiaire - met hun tong – mochten proeven? Etta weet het nog en trekt een vies gezicht. Ja meid, moet je maar niet gauw een grote hap van die bittere chocolade nemen.  Ze mochten vandaag tekenen wat ze - met hun eigen ogen – door hun ‘raampje’ gezien hebben.  Zien is het tweede zintuig. Maar er zijn vijf zintuigen! Straks gaan we in de klas ook nog ‘Horen met je oren’ en ‘Voelen met je handen’.  ‘Ja hè hè, natuurlijk met je handen.’, zegt Stefan terwijl hij overdreven met zijn ogen rolt. ‘Nee hoor, je voelt met de zenuwen in je huid en die huid zit over heel je lichaam. Je kunt dus ook heel goed met je elleboog voelen of het badwater voor de baby niet te heet is.

‘Welk zintuig blijft er nog over?’  ‘Ruiken, juf?  Met je neus?’, gokt Jolie. Ze mag meteen op de ruikkruk. Jenny houdt een theedoek voor Jolies ogen terwijl ze de geur opsnuift. ‘Koffie! Dat weet ik, want mijn moeder is er dol op.’, zegt ze glunderend. Mieke herkent het waspoeder. ‘Juf Jenny gaat  straks met een groepje naar het park om geurtjes te zoeken.’ Vincent steekt zijn vinger op: ‘Daar is toch geen koffie of waspoeder?’ ‘Die geurtjes hebben we al. Nu moet je iets heel anders gaan zoeken en natuurlijk niet verklappen.’ Terwijl de kinderen op de gang een rij maken, fluistert Jenny: ‘Wat ruikt er allemaal, wat kan erin?’ ‘Maak je geen zorgen, ze vinden wel iets. Gras, bloemen en aarde en zo. Maar vieze dingen zijn verboden. Kun je hier over twintig minuten terug zijn om te wisselen?’

De achterblijvers doen spelletjes die met voelen en horen te maken hebben. Vooral ‘Rara, wie zit er op je schoot?’ en de verstopte kookwekker vinden ze leuk. De wekker tikt irritant en de spanning stijgt. Wordt hij gevonden vóór hij afloopt? Als Soraya als laatste bij Jack op schoot wil gaan zitten bij het voelspel, zegt hij: ‘Soraya!’ nog voor ze zit. Juf Jedermann vraagt zachtjes: ‘Zat de blinddoek niet goed, Jack?’, maar Jack kon het ruiken.  Jack, nu ga je spelletjes door elkaar gooien.’, denkt ze.  

‘Het lijkt wel een feestje. Ben je jarig, juf?’, fluistert Mieke als ook het tweede groepje naar het park is geweest en ze van hun limonade zitten te genieten.’ Na het drinken gaan de groepjes elkaars geurdoosjes raden. Ze maken er zelf een wedstrijd van die gelukkig met een gelijkspel eindigt. Om de middag af te sluiten heeft ze gekozen voor ‘Je kunt een speld horen vallen’. Ze wil even contoleren of Andy echt niet goed kan horen of dat hij gewoon niet luistert. Het is meteen duidelijk wat de oorzaak is. De eerste keer wijst hij een totaal andere kant op. Daarna  gaat hij schaamteloos vals spelen: hij gluurt snel even tussen zijn  vingers door om te zien naar welke hoek alle armen wijzen. Tijd voor het zoveelste gesprek met zijn moeder, misschien gaat ze nu eindelijk met hem naar de dokter.

Tijdens de rapportgesprekken is ze aangenaam verrast. Ze hoort dat er thuis nog regelmatig spelden vallen en kookwekkers worden verstopt. Tot haar verbazing doen de volwassenen fanatiek mee te oordelen naar de reactie van Jolies ouders. ‘Gisteren’, bekent moeder een beetje beschaamd, ‘heb ik maar één punt gehaald. Ik herkende alleen de geur van koffie.’ Jolies vader kijkt naar zijn vrouw die tot verbazing van juf Jedermann met een hoogrode kleur haar gezicht afwendt alsof ze al weet wat er gaat komen. ‘Ik had er twee. Ik herkende ook de geur van shag.’, zegt hij trots. ‘Matti had er vijf!’, zegt zij venijnig.  Nu is het zijn beurt om te blozen. Aha, dus ook hij is door een kleuter verslagen.

In: Juf Jedermann 


Tags: proeven  zintuigen  stagiaire  rapportgesprekken 
blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update
Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

Loading

Ja, stuur mij een mailtje als er

een nieuwe blog is geplaatst!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 70 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

In verband met een fusie van twee scholen en een overschot aan personeel is ze gestopt met werken. Ze heeft een 41 jarige onderwijscarrière achter de rug.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!