Moet je kijken wie we daar hebben!
‘Zou jij Rindert Kromhout donderdag bij de metro willen afhalen?’, vraagt de IB’er terwijl ze beiden alle boeken van Rindert in de schoolbibliotheek opzoeken. Het zijn er heel wat. Samen met de stapel die door de bibliotheek is geselecteerd, kunnen alle groepen aan de slag. ‘Als je geen auto hebt, mag je de mijne lenen, maar wel gas blijven geven als je stopt, anders slaat hij af.’ Jaja. Zit er eindelijk eens een echte schrijver in je auto en dan kan je hem niet verstaan omdat je voor een stoplicht staat. Of je eindigt samen in de berm, wachtend op de Wegenwacht. Dat ziet ze niet zitten.
Haar man heeft iets kunnen regelen met collega’s, dus het vervoer is geen probleem meer. Ze weet alleen niet hoe meneer Kromhout er uitziet. Foto’s op boeken lijken nooit. Ze vertrekt op tijd en staat bij de metro-uitgang als er een man van de trap afkomt. ‘Bent u Rindert Kromhout?’ Nee, helaas. Dan komt er een lange, slanke, in regenjas geklede man van de trap. Dat is hem wel. Een pak van haar hart! ´Komt u van ver?´, vraagt ze. Helaas, uit Amsterdam. Zelf komt ze uit Rotterdam, geen gespreksstof dus. Maar dan blijkt dat hij als kind slechts twee straten verderop gewoond heeft.
Terwijl Rindert bij de kleuters is, gaat zij in groep 8 poolshoogte nemen. ´Wat fijn dat je er bent! Ik moet onmiddellijk weg. Computerproblemen op de …. (ze kan de naam van de school niet eens verstaan). Wil jij de klas overnemen? Vanmiddag komt die Kromhout toch? Een makkie voor je.´ Haar collega van groep 8 zag het zeker zelf niet zitten. Wedden dat hij niets gedaan heeft? ‘Oké, waar ben je in de handleiding?´, zucht ze. ´Handleiding? Hij kijkt verbaasd. ‘Ik ben begonnen met voorlezen.’ Hij pakt snel zijn spullen en vlucht. Ze zal hem krijgen, als ze doorwerken kunnen ze er nog iets van maken voor de schrijver in de klas verschijnt. ´Berg je rekenen maar op.´ Niemand komt in opstand, haha.
´Heeft u zijn handtekening gevraagd, juf? Ze wordt bekeken als expert nu ze weten dat hij vlak bij haar heeft gewoond en dat ze hem heeft opgehaald van de metro. Ze werken echt keihard, ze begrijpen dat je toch wel iets van zo´n schrijver moet weten als hij op bezoek komt. Ze verdeelt de opdrachten. In groepjes gaan ze zijn boeken lezen. Ze maken muurkranten, boekverslagen, zoekopdrachten op de computer en nog veel meer. Tegen het eind van de morgen ziet de klas eruit als een echte ‘Rindert’-klas, waar heel veel uurtjes aan meneer Kromhout en zijn boeken besteed zijn. Niets is minder waar, maar wel goed als binnenkomer. Ze leest nog even voor uit een van zijn boeken en dan is het lunchtijd. Ze moeten dan thuis maar vragen voor hem bedenken.
Er zitten hele goede vragen tussen. De juf leest voor uit het boek waarin de meester begonnen was. Ze luisteren aandachtig ook al is het niet echt bedoeld voor deze leeftijd. ‘De juf kan beter voorlezen dan de meester’, hoort ze iemand fluisteren als ze met een lijzig en slissend Momfer de Mol-stemmetje voorleest: ‘Kom binnen. Moet je kijken wie we daar hebben!’ En op dat moment stapt Rindert Kromhout echt binnen. ‘Hé, ik hoor dat je uit mijn boek aan het voorlezen bent.’
Het vragenspervuur verbaast hem, dat overkomt hem niet vaak. De onvermijdelijke Ajax-Feyenoord- vraag van Adrie weet ze mooi te omzeilen door op het juiste moment tussenbeide te komen met een plausibele uitleg. Wat Adrie betreft moet namelijk elke Ajaxfan onmiddellijk de klas verlaten, desnoods met geweld. Rindert verlaat die dag groep 8 zonder knokpartij en met het trotse gevoel dat hij heel wat fans heeft op deze school. Hij hoopt natuurlijk dat zijn nieuwe boek beter zal verkopen nu hij, professioneel ondersteund door spannende achtergrondmuziek, er een stukje uit voorgelezen heeft . Maar dat betwijfelt ze, want ze hoorde Adrie fluisteren: ‘Ik weet niet of het komt dat de meester en hij mannen zijn, maar de juf kan het echt beter.’
In: Juf Jedermann
Tags: schoolbibliotheek boeken rindert kromhout groep 8 voorlezen schrijver in de klas
blog comments powered by Disqus