Leuk binnenkomertje

Gepost door Joke de Bruijn op dinsdag, december 31, 2013 Onder: Juf Jedermann

  

‘Ik ben echt blij dat je wilde komen zo vlak voor de vakantie’, zegt de directeur terwijl hij met haar mee loopt naar de klas. ‘In de bovenbouw lukt het bijna nooit zo op het nippertje iemand te krijgen. Ze zijn heel benieuwd wie er komt.’ Omdat ze deze keer zo laat is gebeld, is de school al begonnen.

Als de groep door heeft wie er gestrikt is om op die laatste dag in te vallen, gaat er een oorverdovend gejuich op. ‘Leuk binnenkomertje’, zegt de directeur glimlachend. Juf Jedermann knikt en krijgt er een kleur van. Ze maakt gauw een paar houterige buigingen naar alle kanten.’ Gelach alom. ‘De klas is aan jou. Je hebt de vrije hand.’

Omdat ze toch aan het buigen is, maakt ze ook een korte buiging naar hem waardoor ze allebei in de lach schieten. Nou, nou, ze staat er goed op. Dat is heel wat om te horen op deze conservatieve school met idem dito directeur. Het is dan ook de reden waarom deze groep juicht, al realiseert hij zich dat niet. Ze weten dat het vandaag anders gaat worden. Als hij vertrokken is, gaan ze gauw verder met hun rekenwerk. Dat is mooi, dan kan ze even rustig bekijken wat vandaag de bedoeling is. Ondanks het feit dat de leerkracht ziek naar huis is gegaan, ligt er een programma voor haar.

Spreekwoorden voor Taal. In plaats van de les uit het saaie boek heeft ze een ander idee. Met de rest valt ook wel wat te doen, voor muziek wil ze Abba (in het Nederlands) halen - ze zijn er dol op, dat weet ze nog van de vorige keer –  maar dat blijkt niet zo’n makkelijke opgave. ‘Ik zoek hem voor je op en breng hem wel’, zegt de directeur. 

De hele groep scharrelt bloedserieus door het lokaal. Elke leerling heeft een strook papier op zijn rug, met de helft van een zelfgetekend spreekwoord in rebusvorm. De duo’s proberen samen de andere spreekwoorden zo snel mogelijk te achterhalen en op te schrijven. Kijk nou toch. Tussen de leerlingen loopt ook de directeur met pen en papier. Hij is gebleven toen hij Abba bracht!

‘Leuk’, zegt hij stomverbaasd als blijkt dat het gewoon de opgegeven les uit het boek blijkt te zijn. ‘Wedden dat ze deze spreekwoorden nooit meer vergeten?’ ‘Dat komt goed uit, want dat is de bedoeling ook.’, flapt ze eruit voor ze er erg in heeft. En even leest ze bewondering op zijn gezicht.


In: Juf Jedermann 


Tags: vakantie  directeur  bovenbouw  invallen  spreekwoorden 
blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update
Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

Loading

Ja, stuur mij een mailtje als er

een nieuwe blog is geplaatst!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 70 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

In verband met een fusie van twee scholen en een overschot aan personeel is ze gestopt met werken. Ze heeft een 41 jarige onderwijscarrière achter de rug.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!