Koekoek (1 april-blog)

Gepost door Joke de Bruijn op zondag, maart 24, 2013 Onder: Juf Jedermann‘Het is ALTIJD belangrijk dat je GOED luistert en GOED leest! Dan is vragen vaak niet meer nodig en dat scheelt je een heleboel tijd en werk.’ Juf Jedermann zegt het elke dag en toch is er altijd wel iemand die in de problemen komt door zich niets van die raad aan te trekken.

Op het paboforum leest ze over een toets die de leerlingen laat ervaren hoe belangrijk goed lezen en luisteren is. Ze maakt er meteen een voor haar lieverdjes, want de volgende dag is het 1 april.

 

De toets begint met de opdracht ‘Lees eerst alle opdrachten voor je aan het werk begint’. Opdracht 2 is ook makkelijk, daar moeten ze de datum opschrijven en daarna worden opdrachten als lees drie bladzijden uit je leesboek, schrijf de tafel van 5 aan de achterkant van je blaadje, afgewisseld met vreemde opdrachten zoals ‘neem een slokje water, zeg zachtjes ‘koekoek’, schrijf op hoe laat  het is.’ Bij de laatste opdracht staat: ‘Je boft! Je hoeft alleen opdracht 2 te maken.

 

Na veel losse veters, spinnen in haar haar en vlekken op haar T-shirt zitten de schatjes op hun plaats. ‘Voor we gaan lezen, gaan we een begrijpend lezen-toets maken. Weten jullie nog wat je moet doen?’ Ja-aah, dat weten ze toch? Goed luisteren en goed lezen. ‘Leg je blaadje omgekeerd op de tafel als je klaar bent. Pak je leesboek uit je laatje en ga maar lekker lezen’.

 

De toetsbladen worden uitgedeeld en voor ze beginnen zegt ze het nog een keer: ‘Het is heel belangrijk dat je eerst goed alles leest en dan pas aan het werk gaat!’ Manmoedig beginnen ze. Celine komt met pretoogjes vragen of ze een slokje water mag. ‘Zie je hoe hard ik werk?’, betekent dat. Ze doet alleen de leuke opdrachten, ze heeft ook al een keer ‘koekoek’ gezegd. Na nog geen twee minuten keert Beyoncé haar blaadje om en pakt haar leesboek uit haar laatje. Ze wil wat zeggen, maar juf Jedermann legt een vinger op haar lippen en steekt dan haar duim op. Net twee samenzweerders.

 

Nou al klaar, hoe kan dat nou?’, hoort ze een paar kinderen fluisteren. Kort daarna volgt Joris. De kinderen worden steeds zenuwachtiger. Er is er een die de tafel aan het opschrijven is. ‘Wat veel!’, kreunt  iemand die het opgegeven rekenwerk bekijkt! Het zuchten wordt steeds luider. Af en toe klinkt er ergens ‘koekoek’ of loopt er iemand naar de kraan. Na tien minuten zegt ze dat iedereen zijn pen of potlood neer kan leggen. ‘Maar ik ben nog niet klaar!’, roept er een wanhopig. ‘Ik ook niet, ik ook niet’, klinkt er overal.

 

‘Beyoncé, wil jij ons eens vertellen hoe het komt dat jij als eerste klaar was?’, vraagt ze onschuldig. ‘Voor  we met de toets begonnen, zei u dat we eerst alles heel goed moesten lezen, dus dat heb ik gedaan. Het stond ook bij opdracht 1: Lees eerst alle opdrachten voor je aan het werk begint.’ Huh, ze ziet de verbazing op de gezichten. Ze pakken hun toets erbij en ja hoor, daar staat het.

Beyoncé gaat door. ‘Toen ik alles gelezen had, zag ik bij de laatste opdracht staan: Je boft. Je hoeft alleen opdracht 2 te maken. Daar moest je de datum invullen. Niet iedereen is even blij met deze ontknoping. Ze hebben zich ‘uit de naad’ gewerkt en dat vinden ze niet leuk. Maar juf Jedermann is er nog niet. ‘En welke datum heb je ingevuld?’ Beyoncé zegt triomfantelijk: ‘1 april, juf’ en dan lachend: ‘Ik zag meteen dat het een 1 aprilgrap was.’ ‘En jij Joris?’ ‘1 april, juf!’

Dan daagt het de rest. Ze zijn beetgenomen!

In: Juf Jedermann 


Tags: 1 april  goed lezen  goed luisteren  begrijpend lezen-toets 
blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update
Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

Loading

Ja, stuur mij een mailtje als er

een nieuwe blog is geplaatst!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 71 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

In verband met een fusie van twee scholen en een overschot aan personeel is ze gestopt met werken. Ze heeft een 41 jarige onderwijscarrière achter de rug.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!