In Memoriam - Sieb Posthuma

Gepost door Joke de Bruijn op donderdag, augustus 4, 2016 Onder: Juf Jedermann


‘Ga je ook weer?’, vraagt Annie van de kleuters elk jaar als het inschrijfformulier voor de workshops van de Kinderboekenweek weer binnen is.

Haar ogen glimmen, net als de ogen van juf Jedermann. Natuurlijk gaan ze, want juf Annie en juf Jedermann zijn ongetwijfeld de trouwste bezoekers van de workshops, die nu door het Kunstplan worden verzorgd.

Juf Jedermann leert er rappen en doet er ideeën op voor Drama. Stabal spelen zonder bal of een klant die rijdend in een rolstoel komt klagen over het door hem gekochte product maar alleen hij weet wat hij gekocht heeft. Hilarische toestanden krijg je dan als blijkt dat niet de rolstoel, maar de gekochte papegaai het niet meer doet.

Bij Dans leert ze hoe je op een goed stuk muziek de fantasie en bewegingen van kleuters kunt stimuleren met alleen maar een zijden doek. En dat er een prachtige moderne dans voor de bovenbouw kan ontstaan door allerlei vormen van lopen. Achteruit, door elkaar, snel lopen en stilstaan gecombineerd met dagelijkse handelingen. Het is te veel om op te noemen wat ze er in de loop der jaren hebben opgestoken en altijd doen ze er een succesvol idee op voor de opening.

Eén onderdeel volgen ze altijd samen: De workshop van een beroemde schrijver. Leuk om de mens achter een boek te leren kennen. Nog leuker als ze eruit voorlezen. Ze gieren van de lach bij de Rintje-verhalen die Sieb Posthuma voorleest. De hond met menselijke eigenschappen lijkt dan tot leven te komen. En Rintje gebruiken ze voor hun eigen voorstelling. Ook daar wordt vergeten dat het een hond is en geen mens.*

Op  3 augustus is het al weer twee jaar geleden dat Sieb Posthuma afscheid van ons nam, maar door alles wat hij naliet, zal hij niet snel vergeten worden.

http://www.positiefleren.nl/jufjedermann/drama-is-een-drama

In: Juf Jedermann 


Tags: in memoriam  sieb posthuma 
blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update
Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

Loading

Ja, stuur mij een mailtje als er

een nieuwe blog is geplaatst!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 70 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

In verband met een fusie van twee scholen en een overschot aan personeel is ze gestopt met werken. Ze heeft een 41 jarige onderwijscarrière achter de rug.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!