Het hangt er nog

Gepost door Joke de Bruijn op woensdag, december 28, 2016 Onder: Juf Jedermann

Peinzend staart juf Jedermann naar de knoppen van haar ladenkast. Veel van wat ze ooit bedacht heeft voor handvaardigheid hangt daar nog steeds. Zelf gemaakt om een stap voor stap-beschrijving te kunnen maken, om te ontdekken welke moeilijkheden je tegenkomt en hoe je die kunt ontwijken of oplossen. Opruimen is niet haar sterkste kant, maar in de kerstvakantie gaat ze - al vanaf haar jeugd - ertegenaan. Weg ermee, denkt ze, het hangt er al jaren.

Vol goede moed begint ze alles er af te halen tot ze bij het Moederdagcadeau van groep 6 komt. Het is een minipoppetje van chenilledraad met een kraal als hoofd en aangekleed met een jurkje van stof. Op haar haren van zwart glansgaren een hoedje en in haar hand een bosje bloemen. Ze wordt overweldigd door herinneringen. Het fatale motorongeluk van een van de vaders, een wanhopige moeder met losgeslagen zonen. Ze herinnert zich ook nog haar twijfel of het geschikt was voor jongens én meisjes.

‘Kijk eens, juf. Ik wist niet eens dat ik het kon.’, zegt hij trots als hij bij haar staat. Van alle poppetjes die ze heeft gezien is dit poppetje echt het mooist.

‘Prachtig Roberto!’

‘U mag het wel hebben als u het zo mooi vindt.’, zegt hij tot haar stomme verbazing. ‘Ik weet niet of mijn moeder het wil.’

‘Ik heb er zelf een’, zegt juf Jedermann en haalt haar eigen poppetje uit haar tas. ‘Geef het nou maar aan je moeder. Ze is er vast heel blij mee.’

En of ze er blij mee was! Trots vertelt hij dat ze het poppetje meteen aan de lamp heeft gehangen.

Eerst herkent juf Jedermann hem niet als hij jaren later bij haar langskomt. ‘Roberto!’, roept ze verrast. Ze ziet het ineens. ‘Wat leuk!’ Ze praten honderd uit over alles wat er gebeurd is in de afgelopen jaren en dat is een heleboel, maar gelukkig heeft hij zijn verantwoordelijkheid genomen.

Ineens zegt hij: ‘Weet u nog dat poppetje dat ik toen gemaakt heb? Het hangt er nog.’

Juf Jedermann kijkt bedachtzaam naar haar ladenkast als ze alles weer heeft opgehangen.

Zo gaat het nou elk jaar, Roberto.

Het hangt er nog.

In: Juf Jedermann 


Tags: opruimen  kerstvakantie  minipoppetje van chenilledraad 
blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update
Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 76 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, jeu de boules, 
tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!

Mooi en gezondMooi en gezond