Haasjes en happertjes

Gepost door Joke de Bruijn op maandag, februari 25, 2013 Onder: Juf Jedermann


‘Mam, ik ben morgen vrij. Zal ik met jóu meegaan?’

‘Ik val nu in bij de kleuters’, zegt ze twijfelend. ‘Ze moeten allemaal een mandje vouwen, want ze krijgen er met Pasen van de Ouderraad eitjes in. Ik weet niet of je dat leuk vindt?’

Kleuters lijken hem ‘cool’ en zij kan wel een paar extra handen gebruiken.

 

De kleuters vinden hem nog ‘cooler’. De jongens zijn in de wolken met een ‘man’ in hun midden. ‘Ik heb nog nooit een meester als juf gehad’, verzucht Henk blij, maar ze maken geen kans om bij hem in de buurt te komen. De twee Nellies gooien allebei op ‘verpletterende’ wijze hun charmes én volumineuze lichamen in de strijd om naast hem te mogen zitten. Ze winnen nog voor haar zoon een stem in ‘t kapittel heeft. ‘Laat maar’, gebaart hij als juf Jedermann wil reageren.

 

Na de kring neemt hij een groepje mee voor de werkles. Als ze later opkijkt – het is er verdacht stil - staan de mandjes al kant-en-klaar te wachten. Maar waar is hij dan nu mee bezig? De meiden kijken ademloos toe. ‘Weet jij nog hoe het peper- en zoutstelletje verder moet?’, fluistert hij even later en drukt haar een half afgevouwen vierkant in de hand.

 

Het wordt een rage! De hele middag gaat het vouwen door tot ze allemaal zo’n happertje* hebben. Op elk driehoekje wordt een ander kleurtje gezet en aan de achterkant komen dan teksten als ‘lief’, ‘10 kusjes’, ‘boef’ en ‘schat’. Zo’n honderd keer heeft ze een happertje onder haar neus gedrukt gekregen: ‘Hoeveel keer juf?’ Even zo vaak moet ze een kleur kiezen en de tekst hardop lezen waarna ze gierend van de lach vertrekken als de juf ondeugend, verliefd of een boef blijkt te zijn. Maar aan het eind van de middag heeft hij wel in zijn onschuld zelfs de jongste kleuters geleerd tot tien te tellen, synchroon met het tellen mee te bewegen – daar is echt een goede motoriek voor nodig - én ze herkennen allemaal de acht kleuren.

 

‘Komt de meester vandaag niet?’, vragen ze de volgende dag teleurgesteld. Nee, de ‘meester’ is zelf naar school. Juf Jedermann vindt het ook jammer, want de mandjes zijn nog niet klaar. Er moet nog een haasje gekleurd, uitgeknipt en opgeplakt worden. ‘Kom maar op met die eitjes’, lijken zijn gespreide armen te zeggen.

 

Maar kleuters zien dat anders, want bij de volgende werkles zegt een van de Nellies: ‘Mijn mandje is af, juf. Mag ik nu het haasje met de beentjes wijd? Juf Jedermann kan haar niet verstaan. ‘Wat zeg je, Nellie?’ Nellie staat op en wijst naar de hazenkleurplaten die voor juf Jedermann op de tafel liggen: ‘Mag ik alstublieft het haasje met de beentjes wijd?’

 

Ja, zo zou je het natuurlijk ook kunnen noemen, maar daar zou ze zelf nooit op gekomen zijn.

 

*http://www.youtube.com/watch?v=lKNQhT-xQeA

 

In: Juf Jedermann 


Tags: happertjes  meester bij de kleuter  pasen  paasmandje  happertje vouwen 
blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update




Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

Loading

Ja, stuur mij een mailtje als er

een nieuwe blog is geplaatst!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 70 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

In verband met een fusie van twee scholen en een overschot aan personeel is ze gestopt met werken. Ze heeft een 41 jarige onderwijscarrière achter de rug.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!