Goed slechtnieuws-gesprek – Moederdagblog

Gepost door Joke de Bruijn op donderdag, mei 8, 2014 Onder: Juf Jedermann


 

Tien minuten gesprekken? Nooit haar favoriet geweest, maar als ze te vroeg op school is en de lerarenkamer binnenkomt, ziet ze dat ze niet de enige is. Vooral haar collega van groep 7 kijkt zéér moeilijk.

´Pfff, ik ga maar vast naar mijn lokaal. Ik heb zo een gesprek met de ouders van Anja en Manja en dat heeft veel weg van een slecht nieuws-gesprek.’

Och’, zegt jufJedermann, ‘je moet het positief bekijken. Je kunt de tweeling in één gesprek bespreken en je hebt tijd genoeg, 20 minuten.’

Hij kan er niet om lachen.

Haar deur staat uitnodigend open terwijl ze wacht op de eerste ouders. Een rijzige man en een lange, slanke, blonde vrouw lopen langs haar klas. Ze groeten vriendelijk. ‘Goedenavond’, groet ze terug en wenst Jack in stilte succes.

Al met al is het toch weer snel achter de rug.Het zijn eigenlijk weer hele fijne gesprekken geweest. Het is goed om de ouders van een kind te leren kennen, soms begrijpt ze een kind daardoor ook beter. Doodmoe, maar voldaan brengt ze haar lege beker naar de keuken, waar Jack  aan tafel voor zich uit zitten staren. ‘Wat ben je stil’, zegt ze. ‘Is het gesprek niet zo goed gegaan?’

‘Ik ben aan het herkauwen. Ik heb nog nooit zo iets gehoord.Ze kwamen binnen, groetten  beleefd en als ik begin te vertellen dat de meiden verschrikkelijk lief zijn, maar moeite met de lesstof hebben, onderbreekt hij me en zegt: ‘Meer hoef ik niet te horen. Het kan me niet schelen dat ze niet goed kunnen leren. Ze trouwen toch en dan is het niet belangrijk meer.’

Gesprekken stokken. Collega’s staan met open mond. Zo’n uitspraak is op zijn minst ‘uit de tijd’. Een paar vrouwelijke collega’s willen al wat zeggen, maar Jack is nog niet klaar. ‘Daar zat ik trouwens niet over na te denken, maar over zijn laatste zin: Het enige wat ik van hen vraag is dat ze net zo lief zijn als hun moeder.’

Wow, alle juffen laten het even op zich inwerken, dan zegt juf Jedermann bedachtzaam: ‘Kijk, zo’n cadeautje zou meer dan welkom zijn op mijn moederdag. Daar kan het duurste geschenk niet tegenop.’

Haar vrouwelijke collega’sknikken. Zezijn het volmondig met haar eens. De getrouwde mannen denken wat langer na. Dan ziet ze hun gezichten oplichten. Als ze het een beetje handig aanpakken, komen ze er goedkoop vanaf dit jaar.


In: Juf Jedermann 


Tags: oudergesprekken  tien minuten gesprekken  slecht nieuws-gesprek  moederdag 
blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update
Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

Loading

Ja, stuur mij een mailtje als er

een nieuwe blog is geplaatst!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 70 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

In verband met een fusie van twee scholen en een overschot aan personeel is ze gestopt met werken. Ze heeft een 41 jarige onderwijscarrière achter de rug.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!