Enniemol reskjoe

Gepost door Joke de Bruijn op zondag, maart 3, 2013 Onder: Juf Jedermann

 

‘Juf, juf.’ Alex komt haar halen, want hij wil haar wat laten zien, zegt hij. Hij grijpt haar hand en sleept haar mee. Ze moet doorlopen om hem bij te kunnen houden. Er zal toch niets gebeurd zijn?

 

Als ze dichterbij een groepje kinderen komt, stelt ze opgelucht vast dat het in ieder geval niet om een ruzie gaat. Ze staan rond een afvoerput en maken plaats voor haar. ‘Kijk juf’, zegt Alex terwijl hij naar de deksel wijst. Ze ziet niets. ‘Nee, erin.’, zegt hij als ze hem vragend aankijkt. Dan ziet ze op de bodem van de waterkolk, zoals zo’n put officieel heet, iets bewegen. ‘Kikkers’, zegt hij, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

 

Er zitten echt kikkers in, ze is stomverbaasd. Wat doen die in zo’n kleine put als er vlakbij een enorm kikkerparadijs is? De kikkers vragen zich waarschijnlijk hetzelfde af. ‘Ze kunnen er niet meer uit’, zegt hij. Ze doen inderdaad verwoede pogingen om tegen de gladde wand op te klimmen.

 

‘Mag ik ze wegbrengen?’, vraagt Alex, die al vooruit denkt en aanstalten maakt om de zware, metalen putdeksel op te tillen. ‘Nee’, zegt ze. ‘Dat heb ik liever niet. Straks krijgt iemand hem op zijn tenen of komen je vingers klem te zitten. Ga Gerard maar halen.’ Hun conciërge is goud waard, altijd al, maar zeker in zulk soort situaties. Hij weet overal een oplossing voor.

 

Gerard heeft alle benodigde materialen al bij zich. Het blijkt dat hij de putten regelmatig controleert en leeghaalt. Even later loopt ze met hem en het hele stel naar de singel bij de school om de kikkers vrij te laten. Hóe belangrijk het is om kikkers uit putten te redden en hoe makkelijk dit probleem is op te lossen weet ze dan nog niet. Dat ontdekt ze pas jaren later.* Het geeft haar een goed gevoel dat ze deze dieren in ieder geval hebben kunnen redden.

 

Aan de overkant houden een paar buurtbewoners het groepje kinderen nauwlettend in de gaten. Carla’s moeder komt ook net aanlopen. ‘Wat doen jullie nou?’, roept ze naar Carla. ‘Kikkers vrijlaten mam. Die zaten vast in een put!’ En meteen daarbovenop slaakt dierenvriend Alex een bloedstollende kreet die alle oren doet tuiten:

‘Enniemol reskjoe!

 

‘Wat riep hij nou toch? Verstond jij het?’, vraagt ze Gerard als ze met elkaar naar het schoolplein teruglopen. ‘Animal Rescue.’, zegt Gerard glimlachend.  

 

In: Juf Jedermann 


Tags: bruine kikker  waterkolk  kikkers  conciërge  animal rescue 
blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update
Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

Loading

Ja, stuur mij een mailtje als er

een nieuwe blog is geplaatst!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 71 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

In verband met een fusie van twee scholen en een overschot aan personeel is ze gestopt met werken. Ze heeft een 41 jarige onderwijscarrière achter de rug.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!