En ze trekt niemand voor

Gepost door Joke de Bruijn op dinsdag, mei 10, 2016 Onder: Juf Jedermann

Ze krijgt een vaste middag in groep 8.

‘Hé, een tweeling? Lijken ze op elkaar?’, vraagt juf Jedermann als ze de lijst met leerlingen doorneemt. Diederik en Mieke hebben dezelfde achternaam en wonen op hetzelfde adres.

‘Nee, het is geen tweeling en ze lijken absoluut niet op elkaar.’, zegt haar collega met wie ze dit jaar gaat samenwerken.

Dan ziet ze pas dat ze niet op dezelfde dag geboren zijn.

‘Het is een samengesteld gezin.’, legt hij uit.

Het blijken inderdaad twee totaal verschillende kinderen te zijn, maar het gaat wonderbaarlijk goed.

‘We hebben een prijs gewonnen, juf! We staan in de krant!’, vertelt Mieke na de meivakantie. Juf Jedermann krijgt een uitgeknipt krantenartikel in haar handen gestopt. Ze hebben allebei gereageerd op de vraag - van het plaatselijke huis-aan-huisblad - wie de liefste moeder heeft. De prijs is een verwenontbijt voor het hele gezin. Zij hebben gewonnen. Wat leuk!

Juf Jedermann leest het bericht hardop voor, maar als ze bij de tekst van de brieven komt, vergeet ze hardop te lezen, zo ontroert het haar.

‘Hard op, juf.’, zegt een van de jongens.

Ze schudt haar hoofd. Al zou ze het willen, ze zou het niet kunnen. Onopvallend haalt ze haar mouw langs haar ogen als ze het knipsel aan Mieke teruggeeft. Mieke leest haar brief zelf wel voor. Luid en duidelijk vertelt ze waarom haar moeder de liefste is. Daarna is Diederik aan de beurt en zijn woorden ontroeren juf Jedermann het meest. Wat fijn als je zo over je ‘nieuwe’ moeder denkt! Groep 8 is er ook even stil van, daarna vuren ze hun vragen over het ontbijt op die twee af. 

Juf Jedermann glimlacht als ze naar het harmonische stel kijkt. Een paar woorden uit de brief van Diederik staan in haar geheugen gegrift ‘…. en ze trekt niemand voor’. Om dat voor elkaar te krijgen heb je een consequente, geduldige en liefhebbende vrouw nodig, want zo makkelijk is Diederik niet.

Als één moeder die verwennerij verdient, is het deze vrouw. Dat hebben ze goed gezien daar op de redactie. 

In: Juf Jedermann 


Tags: voortrekken  samengesteld gezin  tweeling  groep 8 
blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update
Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 76 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, jeu de boules, 
tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!

Mooi en gezondMooi en gezond