Een zoen van de juf

Gepost door Joke de Bruijn op woensdag, maart 12, 2014 Onder: Juf Jedermann

 

‘Jullie mogen naar buiten.’, zegt juf Jedermann als het pauze is.

‘O, dan blijf ik liever binnen  als we mógen.’, zegt Ger, terwijl hij uitdagend rond kijkt.

Een aantal van zijn vrienden knikt. Verdorie, ze zal er aan moeten wennen dat de leerlingen hier in de stad aanzienlijk assertiever zijn dan in de dorpsschool waar ze gewerkt heeft. Daar hoefde je niet alles in de ‘moet-vorm’ te zetten, ze luisterden toch wel.

‘Je mag natuurlijk wel binnen blijven’, zegt ze daarom, ‘maar dan is het om de vloer te vegen, het bord schoon te maken en al die andere klusjes die nog nodig zijn.

‘Mogen we dan niet op de computer?’, vraagt Ger nog gauw.

‘Nee’, zegt ze beslist, denkend dat ze het pleit gewonnen heeft.

‘Wat krijgen we dan?’, vraagt Frank uitdagend door.

‘Een zoen van de juf’, zegt ze. Nu geven ze zich gewonnen en verdwijnen huiverend met de voetbal. Daar moeten ze echt niets van hebben.

Even later gaat de deur open en stapt Bernd binnen. ‘Even teruggehaald, juf’, zegt hij zacht. Terwijl hij naar haar kijkt, verschijnt er een lieve glimlach op zijn gezicht. ‘Groep 7 had hem geleend’, en met een vuurrood hoofd begint hij te vegen. Het zal toch niet?  Straks komen er nog praatjes van. ‘Maar ik moet naar buiten’, zegt ze terwijl ze haar jas aantrekt. ‘Geeft niet’, fluistert hij, ‘ik doe het wel alleen.’

Het gedol verstomt als ze na de pauze de opgeruimde klas binnenkomen. Het ziet er echt fantastisch uit. Wie heeft dat gedaan , vragen ze zich af, tot ze Bernd op zijn plaats zien zitten. ‘Ja juf,’ zegt Frank, ‘nu de beloning, maar dat doet u natuurlijk niet!’ ‘Ik doe alles wat ik beloof, onthoud dat maar goed’, zegt ze terwijl haar hersenen bezig zijn om een oplossing te bedenken, ‘maar je weet niet eens of Bernd het wil!’

‘Ik wil wel’, zegt de verlegen Bernd  ineens een stuk minder verlegen. Oeps, ze heeft zichzelf in de problemen gewerkt. Maar ze loopt naar hem toe en pakt zijn hand: ‘Wat heb je het hier fantastisch opgeruimd. Bedankt.’ En na haar woorden buigt ze zich statig over zijn hand voor een handkus. De groep vindt het wel geinig en tof van haar dat ze er niet onderuit probeert te komen. Ze stoten elkaar aan en joelen. Ze legt snel haar andere hand bovenop zijn hand, waardoor de kus op haar eigen hand terecht komt. De jongen heeft het niet eens in de gaten en ondersteunt zijn hand alsof hij iets kostbaars gekregen heeft.


In: Juf Jedermann 


Tags: dorpsschool  zoen van de juf  pauze 
blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update
Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

Loading

Ja, stuur mij een mailtje als er

een nieuwe blog is geplaatst!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 70 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

In verband met een fusie van twee scholen en een overschot aan personeel is ze gestopt met werken. Ze heeft een 41 jarige onderwijscarrière achter de rug.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!