Een uurtje sneeuw graag

Gepost door Juf Jedermann op donderdag, januari 12, 2012 Onder: Juf Jedermann

Haar zoon heeft bij een invaljuf ‘de boom in de sneeuw’* getekend. Juf Jedermann is er helemaal weg van. Die opdracht wil ze zelf ook wel eens geven, als het tenminste sneeuwt op de dag dat ze invalt én als ze aan tekenen toekomt. Dat blijkt haast net zo’n onmogelijke combinatie als Pasen en Pinksteren die op één dag vallen.

Als het na jaren dan eindelijk op een invaldag sneeuwt, is ze ‘de boom in de sneeuw’ nog niet vergeten. Ze staat in groep 8. Daar maken ze er enthousiast hekken, lantaarns, hondenhokken, katten en nog veel meer bij. Goede tekenaars tekenen nog een fiets of iets anders tegen het hek, waardoor het een totaal andere tekening wordt, maar wel heel erg mooi. Dat vindt de inspecteur, die in die tijd nog onverwacht op school komt, ook. Hij staat minstens tien minuten bewonderend te kijken en hij besteedt ook nog eens vijf minuten aan lovende woorden om te vertellen hoe bijzonder hij de tekeningen vindt.  Vijftien minuten respijt voor de rest van de school. Elke minuut is er een.

Het heeft gesneeuwd en op haar tafel heeft ze al houtskool, kranten en een fles witte verf met schoteltjes en penseeltjes klaargezet. ‘Wat zit daar nou in?’, hoort ze Benny zachtjes zeggen. Er wordt ergens achterin enthousiast  ‘verf!’ gefluisterd. De ogen van de kinderen glijden steels over een stuk tekenpapier dat op het schoolbord geplakt zit, omdat je houtskool niet met wit krijt op een zwart bord kan voordoen. Ze houden alles met argusogen in de gaten terwijl ze hun werk afmaken. De sneeuw die intussen gestaag blijft vallen en al die anders-dan-anders dingen staan garant  voor een fijne middag, dat weten ze nu al. Nu maar hopen dat ‘de boom’ ook in groep 3 zal lukken.

Straks even lekker sneeuwballen gooien in die knisperverse sneeuw, maar nu eerst door het raam  naar de besneeuwde bomen kijken. Zie je de stam en de takken waar de sneeuw op blijft liggen? Goed kijken hoor, want straks gaan we ook zo’n boom tekenen. En als ze op het papier voordoet wat je allemaal met houtskool kunt doen: smal, breed, dik, vaag, scherp, zwart, grijs, kneedgum enz. en hoe voorzichtig je moet zijn, heeft ze ieders aandacht. Ze zitten zelf al gauw met hun tong uit hun mond - met opgestroopte mouwen of in een oud overhemd - alles op een stuk papier uit te proberen. Ze zijn er helemaal weg van! ‘Kijk eens!’ ‘Moet je mij zien!’ ‘Donker hè?’ ‘Hoe moet dat?’

Maar voor de boom deelt ze grijs papier uit. ‘Grijs juf?’ ‘Ja, kijk maar naar buiten, de lucht is grijs en grauw.’ En of je het gelooft of niet, het lukt uiteindelijk iedereen een boom, een echte boom op het grijze papier te zetten! Er zijn er die hun eigen ogen nauwelijks geloven. ‘Sowee, moet je kijken wat ik getekend heb!’, hoort ze Sylvia in zichzelf mompelen. De tekening ziet er in ieder geval beter uit dan haar gezicht dat vol onbedoelde zwarte vegen zit. Maar de kraan is geduldig. Als ze klaar zijn, krijgen alle groepjes een schoteltje met witte verf. ‘Is dat niet weinig, juf?’, vraagt Erik. ‘Als het op is, mag je weer nieuwe verf komen halen, afgesproken?’ Erik knikt gerustgesteld, maar het blijkt echt genoeg,  ze hebben niet veel nodig. Dan mogen ze de ‘sneeuw’ met kleine penseeltjes op de takken en de grond aanbrengen. Doodstil is het. Stomverbaasd en verbouwereerd zijn ze. Wat een prachtig effect! Benny kan niet stoppen en schildert sneeuwvlokjes over het hele blad en ook dat staat leuk. De opdracht is simpel, maar wat ze ook doen, het resultaat is magnifiek.

Als de bomen in de wissellijsten op de gang hangen zijn de oh’s en ah’s niet van de lucht. Iedereen die door de school loopt, blijft even bewonderend staan. Ze staan zelf ook vaak nog even te kijken. Regelmatig hoort ze iemand zeggen: ‘Ik wist zélf niet eens dat ik zo goed kon tekenen.’ Heerlijk die verbazing over je eigen kunnen. Daarom hoopt ze ieder jaar op sneeuw, al is het maar een uurtje.                                                                                                       

 *http://www.123lesidee.nl/files/Kaartenbakhoutskooln.pdf  (zet op 100% en kijk op blad 12 en blad 28 (beschrijving en voorbeeld op de 2e helft van het blad) Tip: Lees ook vooraf kaart 1, 2 en 3 als je met houtskool wilt gaan werken.)

In: Juf Jedermann 


Tags: invaljuf  sneeuw  inspecteur  houtskool  schoolbord  tekenen  lesidee 
blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update
Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

Loading

Ja, stuur mij een mailtje als er

een nieuwe blog is geplaatst!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 71 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

In verband met een fusie van twee scholen en een overschot aan personeel is ze gestopt met werken. Ze heeft een 41 jarige onderwijscarrière achter de rug.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!