Een leugentje om bestwil

Gepost door Joke de Bruijn op dinsdag, juli 2, 2013 Onder: Juf Jedermann


‘Pfff, ik heb het toch warm!’, laat juf Jedermann zich ontvallen, want het is echt bloedheet in de klas. ‘Zal ik even thee halen, juf?’, vraagt Michiel.* Ze hebben keihard gewerkt. Dat moest ook wel, want er is zoveel gebeurd in dit schooljaar. Daarom is het nu tijd om te ontspannen: Begrijpend lezen op zijn leukst. In de krat die ze pakt zitten de gekste voorwerpen. Michiel, die net met de thee binnenkomt, raakt er opgewonden van. ‘Wat gaan we eigenlijk doen, juf? Ik denk proefjes! Ik hoop proefjes! Ik vind proefjes heerlijk!’, zegt hij met zijn duidelijk articulerende en voor iedereen goed verstaanbare stem. Ja, ze gaan proefjes doen, allemaal proefjes met water om af te koelen.’ Ze zetten met elkaar snel tafels klaar met de juiste materialen.

Ze gaan ertegenaan in duo’s en volgen de aanwijzingen van de opdrachtenkaart  precies op. Eerst opschrijven wat je denkt. Ze geloven hun ogen niet als ze de proeven uitvoeren. Gaan er echt zoveel druppels op een euro? En als je een pot water met een T-shirt afdekt en op zijn kop houdt, dan loopt toch zeker al het water eruit? Bij het ijsklontjesspel*** moet het ijsklontje tien tellen in hun T-shirt, heerlijk met die hitte! Juf Jedermann raakt niet uitgepraat en Carrie is een en al oor. ‘Zouden ze het morgen in groep 3 nog eens willen doen’, vraagt ze, ‘want dan neem ik ze er morgen bij.’ De Lio-stagiaire heeft een auto-ongeluk gehad.   

Ook Carrie raakt er niet over uitgepraat. Wat leuk dat het zo’n succes was! ‘Heb je foto’s gemaakt?’, vraagt juf Jedermann, die zit te genieten van haar enthousiasme. Carrie trekt een uitermate schuldbewust gezicht. ‘Tja, dat is me wat’, zegt ze, ‘vergeten door de drukte.’ Jammer.

Tijd om definitief afscheid te nemen van haar groep 6. Wat een festijn hebben ze ervan gemaakt met prachtige cadeaus, een lied, een eigen voorstelling en een zelf bedachte Jedermann-quiz. Juf Jedermann weet alle antwoorden tot verbazing van haar tegenstandster. Dan komt Carrie binnen met een stapel cd’s.  Een ‘Water-cd’, waarop alle foto’s van de happening staan! Hij is verfraaid met tekst en muziek. ‘Vergeef je me mijn leugentje?’, vraagt Carrie schuchter. Echt wel. Ze is er zó blij mee! 

De tranen schieten in haar ogen als ze hem thuis bekijkt. Wat een werk heeft Carrie ervan gemaakt en dat in die drukke laatste weken van het schooljaar. Wat een lof, wat een eer en wat fijn om het nu eens als toeschouwer te mogen bekijken! Puur genieten als ze ziet hoe groep 6 glimt van trots en groep 3 in bewondering toekijkt als de proefjes worden voorgedaan. Hun koppies stralen als ze zelf ook aan de slag mogen.

Juf Jedermann bekijkt de ‘Water-cd’ voor de zoveelste keer en geniet er nog steeds van. Dat zulke eenvoudige  proefjes zoveel teweeg kunnen brengen. Bedankt Carrie!

 

* http://www.positiefleren.nl/jufjedermann/thee-voor-de-juf

**http://www.proefjes.nl/categorie/water

***http://www.hummingbirded.com/MeltICEGame.pdf 

In: Juf Jedermann 


Tags: proefjes  proefjes.nl  afscheid  cadeau  foto's op cd  lio-stagiaire 
blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update
Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 75 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, jeu de boules, 
tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!

Mooi en gezondMooi en gezond