Een klusje van niets - Zomerblog

Gepost door Joke de Bruijn op vrijdag, september 4, 2015 Onder: Juf Jedermann

Er staan twee jongens bij haar hek. Ze vragen iets, maar het enige wat ze ervan verstaat is ‘karweitje’.

‘Wat voor karweitje?’, vraagt ze. De jongens vervelen zich waarschijnlijk.

‘Nou, vuilniszakken wegbrengen of zo.’

‘Die heb ik zelf net weggebracht, een andere keer misschien’.

Ze verwacht niet dat ze nog eens langs zullen komen. Verveling is vaak verrassend snel weer verdwenen en maandag is de zomervakantie ook voor de laatste groep basisscholen voorbij.

Als juf Jedermann het volgende weekend even met haar buurvrouw bijpraat over háár eerste werkweek, ze is kleuterjuf,  komen de jongens tot haar verbazing weer aanrijden en stoppen bij het hek van de buurvrouw. Ook nu verstaat ze alleen het woord ‘karweitje’.

‘Nee’, zegt de buurvrouw.

Hé, ze heeft net haar pedaalemmerzak eruit gehaald, die kan ze wel meegeven. Juf Jedermann loopt naar haar tuin en pakt het zakje.

‘Ik heb verder geen klusjes meer, dus je hoeft niet terug te komen hoor.’

De jongens kijken elkaar verbaasd aan. Heeft ze iets vreemds gezegd?

En dan komt ze erachter dat ze steeds het belangrijkste deel van de zin niet heeft verstaan: ‘Heitje voor een karweitje.’ Ze zal moeten betalen voor een klusje van niets, want binnen vijf minuten zijn de jongens weer terug. Zelfs een ‘heitje’ zou omgerekend al uitkomen boven het bruto minimum uurloon van een 15-jarige en die moet er dan een 36-urige werkweek voor maken. Toch kan ze niets anders doen dan haar portemonnee pakken. Maar zoals altijd zit er nooit in wat je nodig hebt. Deze keer zitten er alleen maar twee eurostukken in en wat muntjes. En twee euro geven voor het wegbrengen van een pietepeuterig zakje huisvuil is helemaal buiten proporties.

Zou ze het met het kleingeld redden?

Ze komt er net niet. Met de twee muntjes van één eurocent, die de plaatselijke supermarkt nog steeds teruggeeft, komt ze op 22 eurocent. Balen.

Ze overhandigt de oudste van de twee 22 centen.

‘Je hebt nog drie cent van me tegoed.’

Hij kijkt haar wazig aan en begint het geld te tellen.

‘Weet je eigenlijk wel wat een heitje is?’, vraagt ze als ze zijn verbaasde gezicht ziet.

Hij schudt zijn hoofd.

‘Dat is een kwartje.’

Verbouwereerd stapt hij even later op zijn fiets en rijdt samen met zijn broer weg. Pas dan dringt het tot haar door wat ze heeft gezegd: Een heitje is een k w a r t j e. Ze schiet in de lach om haar eigen domheid. Lekker duidelijk, maar niet heus. Geen wonder dat hij verbaasd naar de 22 eurocent keek die hij in zijn handen gestopt kreeg.

In: Juf Jedermann 


Tags: klusjes  heitje voor een karweitje  kwartje 
blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update
Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 76 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, jeu de boules, 
tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!

Mooi en gezondMooi en gezond