Drie maal is scheepsrecht - Ramadanblog

Gepost door Juf Jedermann op vrijdag, juli 20, 2012 Onder: Juf Jedermann


‘Jij bent er dan toch ook?’, vraagt Tjitte voor ze aan haar wekelijkse middag in groep 8 begint. ‘Ik vraag het maar, want dan start ons project Derde Wereldlanden.’ ‘Wat wil je dat ik doe? Zal ik mijn lessen aanpassen aan het project?’, informeert ze geïnteresseerd. ‘Weet je wat?’, zegt hij. ‘Neem de handleiding meeer staan genoeg ideeën in. Laat je gewone lessen maar vallen en kies wat leuks.’ In de map blijken inderdaad leuke ideeën te staan. Ze leest met verbazing de intrigerende recepten zoals pindasoep en cocosyoghurt. Hoeveel mensen daar zouden die luxe kennenAlleen de rijken waarschijnlijkToch besluit Juf Jedermann in groepjes een Derde Wereldmenu te gaan bereidenZe werkt voor elk groepje een stappenplan uit en dat bespreekt ze vooraf met hulpouders, die dolenthousiast zijn, net als de leerlingen trouwens, want er is nog nooit gekookt op schoolInkopen hoeven er nauwelijks gedaan te worden, want veel ouders hebben nog wel het een en ander thuis in voorraadEen wereld van verschil dus, letterlijk en figuurlijk.  

Nschooltijd komt Ayla een Turks meisje, naar haar toe. ‘Juf, moeten we dat opeten?’, vraagt ze. ‘Dat is wel de bedoeling, in ieder geval proeven of je het lust.’, zegt juf Jedermann. ‘Maar ik mag niet eten en niet drinken’, zegt ze in paniek, het is Ramadan. ‘Oh Ayla’, schrikt juf Jedermann, ‘dat wist ik niet! ‘Geeft niet hoor juf.’, zegt ze vergoelijkendZe vraagt of Ayla misschien liever iets anders wil gaan doen? ‘Welnee juf, straks ga ik met mijn moeder toch ook weer het eten klaar maken voor vannacht? Dat ben ik wel gewend hoor. Zit er varkensvlees in?’ ‘Nee, varkensvlees zit er niet in.’, stelt ze haar gerust. ‘Dan neem ik gewoon bakjes mee en dan kan ik het ‘s nachts toch proeven? Wat een fijne meid is het toch. Juf Jedermann zegt dat ze verbaasd is dat ze er nooit eerder iets van gemerkt heeft op school. Maar volgens Ayla komt dat omdat jonge kinderen nog niet hoeven te vasten en omdat ze pas na de lunch in de bovenbouw werkt, dus dan maakt ze de ochtendpauze niet mee.  

‘Ik heb dorst’, vertrouwt Ayla haar ’s middags toe. Geen wonder, het is  bloedheet. Haar klasgenoten drinken regelmatig wat en zij mag geen drup! ‘Waarom spoel je je mond niet even, dat geeft je in ieder geval een frisser gevoel.’ Maar dat is haar tweede flater. Ze mág haar mond niet spoelen, want ’s avonds moet ze haar tong aan haar vader laten zien. Als die niet wit is uitgeslagen, heeft ze gezondigd. ‘Maak dan je gezicht even nat’, stelt ze voor. Ayla gaat naar de toiletten om even later weer in paniek naast haar te staan. ‘Juf, juf! Is mijn tong nog wit? De tranen stromen over haar wangen, ze is bang dat er water in haar mond gekomen is. Haar tong is gelukkig nog in ordeKom maar even mee., zegt juf Jedermann en met een doek maakt ze Ayla’s gezicht nat terwijl die arme meid haar lippen stijf op elkaar gedrukt houdt. Wat een lijdensweg is Ramadan ‘s zomers!  

Het koken verloopt fantastisch en Ayla lijkt er niet onder te lijden, ze doet enthousiast mee. ‘Mag de gesneden ham nu door de maïs?’, vraagt een van de moeders. ‘Ham, ham?’, hoort ze Ayla zeggen en meteen weejuf Jedermann dat ze een derde fout heeft gemaaktHoe kan ze een meisje van twaalf duidelijk maken dat ze zich schaamt omdat ze die ham over het hoofd heeft gezien? Ayla stelt haar weer gerust. ‘Geeft niks juf, ik heb het toch ontdekt?’ Ja lieverd, maar je moet altijd op me kunnen vertrouwen en dat inu niet het geval geweest, denkt ze terneergeslagen.  

Toch komt er iets positiefs uit voortAl is Ayla al jaren van school, bij elke bespreking van een evenement vraagt juf Jedermann: ‘Wanneer valt Ramadan dit jaar?’ en ‘Is er gedacht aan een alternatief voor varkensvlees?’ Goed dat jij er altijd aan denkt´zegt Annie, ‘ik vergeet het steeds. Juf Jedermann kan het niet vergeten. Die drie flaters hebben een diep spoor achtergelaten, maar gelukkig niet voor niets.

In: Juf Jedermann blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update
Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

Loading

Ja, stuur mij een mailtje als er

een nieuwe blog is geplaatst!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 71 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

In verband met een fusie van twee scholen en een overschot aan personeel is ze gestopt met werken. Ze heeft een 41 jarige onderwijscarrière achter de rug.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!