De moeite waard - Sinterklaasblog

Gepost door Joke de Bruijn op zondag, november 23, 2014 Onder: Juf Jedermann

 

‘Dus de afspraak is: Iedereen versiert zijn eigen lokaal. De O.R-dames doen de gangen.’

De directeur kijkt rond. Tjitte, die niet zo van de ‘knutsels’ is, kijkt even verschrikt op. Dan verandert zijn uitdrukking in opluchting. Dat is waar ook, hij zit dit jaar in een lokaal van de buren. Hij hoeft zich hier dus niets van aan te trekken, wat een mazzel! Bovendien kan hij Jedje misschien wel strikken als hij toch nog aan de slag moet.

Ook de buren zullen hem benaderen, dat weet juf Jedermann zeker, dus duikt ze de bibliotheek in op haar vrije woensdagmiddag en vindt de oplossing in een oud handenarbeidboek. Poppen van kranten! Ze moet meteen denken aan de Sint-etalages van de Bijenkorf waar ze als kind eindeloos naar kon kijken. Natuurlijk probeert ze het eerst uit. Wow, wat lijkt hij echt! Zo echt dat Jean haar wel een dik touw wil lenen.  Sinterklaasversieringen hangen toch nooit lang.

Ze heeft het touw al voor de ramen gespannen en haar eigen Pietje hangt eraan en gluurt ondeugend naar buiten. De ‘oh’s’ en de ‘ah’s’ niet van de lucht. ‘Leuk juf! Kunnen wij zo’n Piet ook maken?’ Brinnie is helemaal dolenthousiast. Ze is een echte kunstenaar. Al snel groeit er onder haar handen een schitterend Pietje. Alles wat zij maakt is net een beetje leuker, mooier, verzorgder en beter dan het werk van haar klasgenoten. Het stimuleert.

‘Klaar juf’.

‘Hang hem zelf maar ergens.’

Onder Brinnie’s begeleiding worden de andere Pietjes ook vakkundig aan het touw bevestigd. Ze  hangen, klimmen of gluren ondeugend om een hoekje.

‘Mogen we de klas verder versieren, juf?’ Natuurlijk mag dat.

Collega’s komen gauw even binnenvallen, voorbijgangers steken hun duim op. Wat zijn ze trots! Het gaat als een lopend vuurtje door de beide scholen, want meteen na schooltijd drommen kinderen uit  alle groepen samen voor hun ramen. Als Tjitte terugkomt van een computercrash op een andere school, valt zijn mond open van verbazing. Van oude kranten, wie had dat kunnen denken? Dan betrekt zijn gezicht. ‘Zonde van de tijd.’, zucht hij. ‘De kerstbomen staan 6 december al weer klaar in de aula las ik net op het whiteboard.’

Ze trekt hem mee naar het raam. ‘Kijk, deze is van Erik en deze is van Bram.’ Tjitte kijkt haar onthutst aan. Erik? Die kan nog niet eens recht knippen! En Bram? Die heeft een bloedhekel aan knutselen.

‘Ze hebben allebei gevraagd of ze hun Zwarte Pietje 5 december na schooltijd al mogen meenemen. Dan kan hij ’s avonds thuis nog dienst doen als surprise. Weet je wat ze zeiden? Dan heb ik eindelijk eens de mooiste surprise en Bram vulde trots aan: ‘Ja en nog zelf gemaakt ook!’ Ik had het voor geen goud willen missen, Tjitte. Het was zo gezellig en we hebben zoveel complimenten gehad, zelfs van wildvreemden die langs liepen. Het was echt de moeite waard.’

Op dat ogenblik komt de directeur binnen en kijkt enthousiast rond.

‘Dat doet me denken aan de Bijenkorfetalages. Daar was ik vroeger gek op. Mijn complimenten, ziet er heel leuk uit.’

Juf Jedermann glimlacht. Dat kan Tjitte uit het hoge noorden nooit bevatten, alleen Rotterdammers van ongeveer hetzelfde bouwjaar.


In: Juf Jedermann 


Tags: or  knutselen  woensdagmiddag  sinterklaas 
blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update
Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 76 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, jeu de boules, 
tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!

Mooi en gezondMooi en gezond