De brandmelder

Gepost door Joke de Bruijn op donderdag, mei 5, 2016 Onder: Juf Jedermann

Ze is het zat, de juf van groep 3 en laat zich niet meer overhalen met ‘hoe goed haar resultaten zijn’ en ‘of ze het niet nog een jaartje wil doen’. Helaas biedt niemand zich vrijwillig aan, dus beslist de directeur. Juf Jedermann en haar duo-partner gaan die taak overnemen. Een hele overgang vanuit groep 7. Dat komt neer op een zomervakantie handleidingen doorspitten als je nauwelijks ervaring hebt in die groep.

Maar juf Jedermann is de eerste dag al verkocht. Wat gezellig. Ze vinden alles leuk! Spontaan bedenkt ze een rondleiding door de school. Dat sluit mooi aan bij de les wereldoriëntatie over hun leefomgeving en dan kan ze meteen de toiletten van groep 3 aanwijzen.  

Waar het lokaal van groep 4 is weten ze wel, net als de lerarenkamer, waar  de kleuters om de beurt de beker van de juf mochten terugbrengen.

‘Vroeger, toen ik nog klein was, was ik hier al eens, hè juf?’, zegt de kleinste van het stel.

‘Ja, vroeger’, zegt juf Jedermann glimlachend.  

Met open mond kijken ze naar de bewegingsdetector van het inbraakalarm. Cool zeg. Zelfs de toiletten worden bewonderd. Wow, niet meer op die kleine wc’tjes! Voor de grap laat ze ook het rolstoelvriendelijke toilet van de volwassenen zien. Eerst kijken ze naar de grote toiletruimte en dan naar juf Jedermann. Dus juffen en meesters plassen ook. Zo leer je nog eens wat!

In de aula zijn ze allemaal wel eens geweest. Ze willen gauw weer verder. Het deel van de school in waar ze nauwelijks iets van afweten.

Haar collega’s spelen allemaal mee. Een vriendelijk woord, een broer of zus die ze snel een kus mogen geven. Zwaaien naar je buurmeisje. Groep 5, 6, 7, 8, de computers op de gang en de kasten vol met boeken, de toiletten voor die grote jongens en meisjes. Alles is interessant. En dan is het klaar.

‘Waar slaap jij dan?’, vraagt een van de meisjes nieuwsgierig.

‘Thuis’, zegt juf Jedermann.

‘O, ik weet het al, bij je vader!’, zegt haar vriendinnetje.

‘Wat is dat, juf?’, vraagt een van de jongens ineens, terwijl ze een praatje met de directeur maken. Hij wijst naar een rood kastje naast de deur.

‘Dat is de brandmelder. Als er brand is, moet je dit glas breken.’, zegt ze terwijl ze er heel zachtjes op tikt met haar vinger. Geschrokken kijkt ze naar de scheur die in het glas verschijnt. Uit de monden van de kinderen klinkt geschokt: ‘Oh, juf!’

Diep onder de indruk lopen ze terug. Ze weten nu dat je niet eerst een steen hoeft te zoeken als er brand is. Een goede les …. voor juf Jedermann. 

In: Juf Jedermann 


Tags: groep 3  leefomgeving  resultaten 
blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update
Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 76 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, jeu de boules, 
tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!

Mooi en gezondMooi en gezond