Complimentjes voor een duizendpoot

Gepost door Juf Jedermann op zondag, juli 31, 2011 Onder: Juf Jedermann

Uit haar ogen straalt een lichte wanhoop. Of ze misschien voor haar wil invallen morgen?  Ze zou haar er eeuwig dankbaar voor zijn.

De volgende morgen begint gelukkig goed: het regent. Zo  verknoeit ze geen zonnige,  vrije dag door zich zo bereidwillig op te stellen. Maar het betekent wel dat ze met z’n allen rennend proberen om zo droog mogelijk in de sporthal aan te komen. Ze heeft zelfs de capuchon van haar zwarte regenjas opgedaan, want het gaat goed te keer. Als ze allemaal druipend in de hal staan, zegt Jarna: ‘Juf, u lijkt net een heks, maar wel een lieve hoor.’ ‘Ik vind dat u erg hard kan lopen voor een oude juf’, zegt een van de jongens.  Dat is even slikken. ‘Hoe oud denk je dan dat ik ben, Jorick?’, vraagt ze, want ze heeft er nooit een geheim van gemaakt. ’Zevenentwintig’, klinkt het gemeend. ‘Als ik vandaag wat voor jou kan doen, moet je het maar zeggen’, denkt ze, terwijl ze moeite moet doen haar glimlach te verbergen. Na de gymles komt Tamara naar haar toe. Ze voelt zich niet zo lekker. In een gewoontegebaar legt ze even haar hand op Tamara’s voorhoofd. Het lijkt wel of ze koortsig is. ‘Doe maar even rustig aan. Zal ik naar huis bellen?’ En dat kan nou net niet, want haar moeder moet werken, maar ze denkt dat het nog wel gaat.

Tijdens de taalles moet groep 7 steeds het onderwerp veranderen en de zin naar eigen inzicht afmaken. Ze loopt even rond. Bij Tamara’s tafel blijft ze staan. Tamara is toch met de les begonnen, ondanks dat ze nog steeds gloeit en zich duidelijk niet lekker voelt. En bij haar leest ze: Juf is net een moeder. Wat lief! Als groep 7 aan zijn weektaak is begonnen, komt groep 8 aan bod. Het thema Beroepen start en daar nemen ze even de tijd voor. Iedereen wil vertellen wat hij worden wil. Vincent wil fietsenmaker worden. Dat hoor je niet zo vaak. Heel serieus zegt hij: ‘Nou u, juf.‘ Ze kijkt hem verbaasd aan. ‘Wat wilt u worden?’ Meent hij het nou of houdt hij haar voor de gek? ‘Wat denk je?’, is het enige dat ze bedenken kan. Het is even stil, je ziet hem denken. ‘Verpleegster denk ik. Ik vind u een echt zorgzaam type’.  Ze is veel te lang uit de  bovenbouw weggeweest. Als haar ego weer eens opgekrikt moet worden, zal ze Trix vragen of ze af en toe een dagje van haar mag overnemen. In de laat vallende pauze doet ze even mee met voetballen omdat er nu de ruimte voor is en er is er een die haar toevertrouwt dat ze best goed kan voetballen voor een dame. De rest van de dag kan ze op de goedbedoelde complimentjes teren. Het wordt heel gezellig.

‘Er is een bloemstuk voor je gebracht, van Trix. En mam, hoe ging het vandaag in de bovenbouw? ‘Goed. Weet je dat jij boft?’ Haar zoon kijkt haar niet verbaasd aan, hij schijnt het al te weten, maar vraagt toch: ‘Waarom?’ ‘Je hebt een goed voetballende, hardlopende, zorgzame verpleegster en lieve, oude heks als moeder’. Hij kijkt even op. ‘Klopt en nog veel meer trouwens, maar dat is helemaal een mond vol. We kunnen ook  gewoon ‘duizendpoot’ zeggen.’ Hij geeft haar een kus en loopt de trap op naar zijn kamer, haar verbouwereerd achterlatend.

In: Juf Jedermann 


Tags: invallen  gymles  taal  beroepen  bovenbouw 
blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update
Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

Loading

Ja, stuur mij een mailtje als er

een nieuwe blog is geplaatst!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 70 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

In verband met een fusie van twee scholen en een overschot aan personeel is ze gestopt met werken. Ze heeft een 41 jarige onderwijscarrière achter de rug.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!