Blunder, vierde klas

Gepost door Joke de Bruijn op vrijdag, september 11, 2015 Onder: Juf Jedermann

Wat is ze toch een bofkont, want de banen liggen niet voor het oprapen. Net geslaagd en nu al een invalbaan in een vierde klas. 

Eindelijk kan juf Jedermann leren lesgeven. Op de Kweekschool zelf is ze voorbereid op een eindexamen in alle studievakken. Van wiskunde tot psychologie, van tekenen tot pedagogiek. En ook nog handenarbeid, handwerken en gymnastiek, waar ze verplicht een aantekening voor moet halen, anders mag ze er geen les in geven. Ze leerde er dus heel veel, zelfs een instrument bespelen, maar helaas niets over lesgeven. Op de stagescholen heeft ze af en toe wel eens een lesje mogen geven al bracht ze meer tijd door met observeren hoe een ander het ervan afbracht. Geen wonder. Ze zat in klas j, wat je al gauw op zo’n tweehonderd studenten per studiejaar brengt.

Wat valt dat tegen zo’n hele dag!  Ze is moe en heeft hoofdpijn, maar het lukt. Alleen het zachte geluid dat iemand regelmatig maakt, is mateloos irritant. Juf Jedermann kan er maar niet achter komen wie het is.

‘Roekoe, roekoe’, klinkt er al weer zachtjes.

Zie je wel, het komt ergens links uit de klas.

‘Wie maakt toch steeds dat geluid?’, vraagt ze. Iedereen stopt met werken en kijkt haar stomverbaasd aan. Waar heeft ze het over? Juf Jedermann ziet geen schuldbewuste gezichten, geen rode hoofden, niets. De onschuld is op hun gezicht te lezen en niemand wijst naar iemand. Ze hebben het echt niet gehoord. Maar dat kan toch niet?

‘Maar wat hoort u dan?’, durft Marja voorzichtig te vragen. Marja staat de hele dag al voor haar klaar.

‘Roekoe, roekoe’, doet juf Jedermann voor. ‘Net echt en heel zacht.’

De opluchting straalt van hun gezichten en ze wijzen nu inderdaad allemaal naar de linkerkant van het lokaal. Ze had het dus goed gehoord. Hè? Ze wijzen naar boven!

Voorzichtig kijkt ze omhoog en dan ziet ze het pas.

‘Een leuk idee zeg, duiven in de klas.’, zegt ze met een vuurrood hoofd. ‘We kunnen weer verder, want de zaak van de verdwenen duiven is opgelost.’

Wat een blunder. Bovenin, net onder het dak, zijn over de hele lengte van het lokaal duivenhokken gemaakt. Ze is hier nota bene al de hele dag en heeft niet een keer omhoog gekeken. Daar verwacht je geen stoorzenders en herrieschoppers. Als iedereen weer aan het werk is, durft ze pas goed te kijken. Achter het gaas van de hokken is het een komen en gaan van duiven die treiterend ‘roekoe, roekoe’ naar haar roepen. Echt fijn als je hoofdpijn hebt.

Van die dag af aan kan ze duiven wel schieten.

In: Juf Jedermann 


Tags: invalbaan  leren lesgeven  stagescholen  geluid 
blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update
Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 76 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, jeu de boules, 
tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!

Mooi en gezondMooi en gezond