Beren in de klas

Gepost door Joke de Bruijn op woensdag, februari 11, 2015

Beren in de klas

-Zou u me willen helpen?

Kuzey Baçini volgt de Pabo en heeft deze vraag de afgelopen jaren regelmatig aan Juf Jedermann gesteld. Via de computer hoor, ze heeft hem nog nooit ontmoet. Ze weet niet eens hoe ze zijn naam moet uitspreken.

-Waarmee, Kuzey?

-Ik ben met mijn Lio en mijn eindscriptie bezig. Zou u hem willen doornemen?

-Op spelling of op inhoud?

-Allebei als het kan, misschien heeft u nog goede tips.

-Welk onderwerp heb je gekozen?

-De beertjesmethode van Meichenbaum.

Afstuderen op de beertjes van Meichenbaum? Het is maar goed dat hij haar gezicht niet ziet. Zou er meer in zitten dan zij erin zag? Het moet haast wel, want zijn onderwerp is goedgekeurd. Juf Jedermann heeft die simpele berenplaatjes nooit aantrekkelijk gevonden en slechts een paar keer toegepast in haar groep. Op aanraden van de CED, zo’n twintig jaar geleden. Natuurlijk is lang niet alles van vroeger bij voorbaat slecht. Ze duikt zelf ook regelmatig in het verleden als ze weer eens iets anders wil doen*, maar de inzichten veranderen. Ze heeft in de loop der jaren ook al heel wat leukere plaatjes voorbij zien komen om de beertjes te vervangen. Waarom kiest hij voor de beertjes? Daar is ze wel benieuwd naar.

Het blijken de ergernissen van elke leerkracht te zijn. Er worden vaak sommen vergeten, fout geschreven woorden door onoplettendheid, werk niet af en toch ingeleverd en meer van zulk soort ergernissen, die elke juf of meester herkent. Kuzey wil bewijzen dat hiermee betere resultaten te behalen zijn. Hij past dit klassikaal toe en het helpt volgens hem. Nou, juf Jedermann vindt het leuk om te doen.

Het theoretisch gedeelte heeft hij heel knap uitgewerkt. Soms geeft ze wat aanwijzingen of opmerkingen over de inhoud en het taalgebruik. De bewijzen vindt ze niet echt doorslaggevend, maar ze neemt haar petje voor hem af.

Dan komt de langverwachte e-mail binnen: Ik ben geslaagd!

Gevolgd door een e-mail van Bol.com: Er staat een boekenbon voor u klaar.

Wat leuk! En natuurlijk helemaal niet nodig.

Ze krijgt er een kleur van, maar gelukkig zie je dat niet per e-mail.

* http://www.positiefleren.nl/jufjedermann/iets-nieuws-uit-de-oude-doos


Tags: pabo  lio  eindscriptie  beertjesmethode van meichenbaum 
blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update
Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 76 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, jeu de boules, 
tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!

Mooi en gezondMooi en gezond