Begin de dag met een lach

Gepost door Joke de Bruijn op dinsdag, september 19, 2017 Onder: Juf Jedermann


Alleen achterin de klas klinkt wat gegiechel als Adriaan door zijn moeder naar binnen geduwd wordt. Verder is het doodstil en iedereen kijkt naar hem. Zijn gezicht wordt steeds roder door al die starende ogen.

Oei, wat is er in  vredesnaam gebeurd? Heeft ze iets gemist? Juf Jedermann bekijkt hem eens nauwkeurig en ziet dan dat er drie rare happen uit zijn haar verdwenen zijn. Gelukkig ziet ze geen wonden of harde stukken, dus een ongeluk is zo goed als zeker uitgesloten.*

‘Vooruit, zeg het maar.’, spoort zijn moeder hem aan.

‘Ik heb mijn haar geknipt’, zegt hij timide zonder haar aan te durven kijken.

‘Ja’, zegt juf Jedermann, ‘dat zie ik. Was je kappertje aan het spelen?’

Met zijn hoofd nog steeds gebogen, schudt hij nee, maar kijkt haar dan toch snel even aan. Tot haar verbazing ziet ze een ondeugende blik in zijn ogen.

Ook zijn moeders ogen beginnen te twinkelen.

‘Stond hij zondagmorgen poedeltje naakt naast ons bed met zijn armen in de lucht. Twee plukjes haar onder zijn oksels geplakt.’

Juf Jedermann ziet het voor zich.

‘Nu lijk ik op papa.’, zei hij.’

Ze kunnen allebei hun lachen nog maar net inhouden.

Hè? Twee oksels, maar er zijn drie happen uit zijn haar. Ongemerkt draait juf Jedermann zich naar haar toe en steekt vragend drie vingers op. Zijn moeder knikt alleen maar. Dan schieten ze allebei in de lach. Er is geen houden meer aan. Voor ze het weten lacht iedereen mee, ook al hebben ze de clou waarschijnlijk gemist. Adriaan schuift stilletjes op zijn plaats. Juf Jedermann schrikt. Ach, dat arme kind. Zou hij denken dat iedereen hem uitlacht? Dat zou verschrikkelijk zijn.

‘Adriaan’, fluistert ze. ‘We lachen je niet uit hoor.’

Als hij  opkijkt, geeft ze hem snel een knipoog.

Nu durft hij zelf ook te lachen.

In: Juf Jedermann 


Tags: lachen  kapper  uitlachen 
blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update
Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

Loading

Ja, stuur mij een mailtje als er

een nieuwe blog is geplaatst!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 71 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

In verband met een fusie van twee scholen en een overschot aan personeel is ze gestopt met werken. Ze heeft een 41 jarige onderwijscarrière achter de rug.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!