Beeldspraak bij kleuters

Gepost door scott dejong op maandag, januari 17, 2022 Onder: Juf Jedermann

‘Wil jij even bij de kleuters opletten, dan neem ik jouw klas. Je boft, want ze spelen buiten.’

De directeur kijkt haar hoopvol aan. Hoe komen mensen daar toch bij? Toezicht houden lijkt voor buitenstaanders altijd een supermakkelijk en leuk klusje, vooral als het mooi weer is.

Helaas is de praktijk anders door ruzie om speelgoed: te lang op de ‘kar’ of de schommel, of ze willen niet meer met je spelen, iemand heeft je pijn gedaan, je kunstwerk in de zandbak is expres of per ongeluk kapot gemaakt enz. enz.

Het vraagt allemaal een speciale aanpak, maar zij kent die procedures nog niet. En voor je het weet kan dat je degraderen van gediplomeerd leerkracht naar een niet gewaardeerde ‘oppasmevrouw’ waar je niet naar hoeft te luisteren. Het spreekt vanzelf dat het laatste desastreus is voor je naam en faam.

Juf Jedermann loopt rond, dat is altijd beter dan stil zitten. Ze springt touwtje, loopt op de stelten en hoelahoept met veel te kleine hoepels. Dat is goed voor haar lijn na alle zandijsjes en -taarten die ze op heeft. Intussen heeft ze wel geleerd dat ze haar rol van taarteneter niet té goed moet spelen. Na zoveel enthousiasme wil de kleuter die het taartje aanbood het toch zelf nog eens proberen. Ze kan de gretige hap in het zand nog maar net voorkomen. Tot zover: Goed gedaan Jedje! en ze klopt zichzelf in gedachte nog even op haar schouder.

Maar dan staat er een verdrietig jongetje bij haar.

‘Juf’, klinkt er zacht.

‘Ja lieverd?’

‘Hein duwt me steeds en dat vind ik niet leuk.’

Juf Jedermann heeft geen idee wie ‘Hein’ is, maar weet wel een oplossing.

‘Heb je al gezegd dat je dat niet leuk vindt?’ Hij knikt.

‘Zeg dan maar dat hij zijn handen thuis moet houden, anders moet hij bij me komen.’

Opgelucht draait de kleuter zich om en huppelt weg. Trots op zichzelf dat ze het zo makkelijk zonder kennis van zaken heeft kunnen oplossen, kijkt juf Jedermann hem na.

Maar al na twee huppelsprongetjes stopt hij, keert zich om en loopt naar haar terug.

Als hij weer voor haar staat, zegt hij verbaasd: ‘Maar dat kan toch niet, juf?’


In: Juf Jedermann 


Tags: kleuters 
blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update




Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 74 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, jeu de boules, 
tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!

Mooi en gezondMooi en gezond