Als de nood het hoogst is

Gepost door Joke de Bruijn op zondag, november 17, 2013 Onder: Juf Jedermann


‘Als alle kinderen nou maar opgehaald worden’, schiet er door haar heen, ‘dan kan ik meteen terug, de school weer in.’ ‘Dag juf’. ‘Dag lieverd, ik geloof dat oma al staat te zwaaien. O, is het mama, ik kan haar niet zo goed zien. Ga maar gauw. Dag. Eet smakelijk en tot vanmiddag.’ Ze slaakt een zucht van verlichting als iedereen weg is. Met opgeheven hoofd loopt ze nog naar binnen, met gekruiste benen schuift ze verder over de tegels van de gang.

Pfff, wat duurt een morgen lang als je nodig naar het toilet moet! Omdat ze zo laat gebeld is, was er geen tijd meer voor een rondleiding. Geen ochtendpauze, want die hebben kleuterjuffen niet. En door de ervaring van vorige week - een in zijn lip geknipte kleuter - durft ze kleuters niet meer alleen te laten. Het gebeurde niet in haar groep, maar een ongeluk blijkt echt in een klein hoekje te zitten.  

‘Dat haal je niet meer’, schiet er door haar hoofd. ‘Het eerste toilet dat je tegenkomt is voor jou.’  Opgelucht laat ze zich op het lage kleutertoiletje zakken. Pas als ze op wil staan, ziet ze het. Help! Elk flink uit de kluiten gewassen overblijfkind kan haar al vanaf de gang zien zitten door de halve deurtjes! Ze staat weer snel op, maar wel een stuk opgeluchter. Net achter het deurtje kan ze ongezien haar kleding fatsoeneren.  

In de lerarenkamer blijft het stil, dus haar wanhoopsdaad is onopgemerkt gebleven. ‘Waar is het toilet eigenlijk?’, vraagt ze tussen neus en lippen door. Het is maar goed dat ze er niet naar gezocht heeft. Ze zou het niet gehaald hebben. ‘Hoe doen jullie dat eigenlijk als je nodig moet?’

Even op elkaars groep letten. Natuurlijk, dat ze daar niet aan gedacht heeft. Maar van nu af aan zet ze geen stap meer in een lokaal voor ze weet waar het toilet is. Hoe kunnen sommige leerkrachten het in vredesnaam ophouden tot ze thuis zijn? Ze zou het nog in een potje doen.


In: Juf Jedermann 


Tags: toilet  invallen  kleuterjuf  kleutertoiletje 
blog comments powered by Disqus

 

Juf Jedermann Blog Update
Heb jij ook genoten van dit verhaal? Meld je dan (net als 101 anderen) direct GRATIS aan voor de Juf Jederman Blog Update.

Vul hier links je voornaam en emailadres in en ontvang één keer in de week een nieuw verhaal van Joke de Bruijn!

 

Joke de Bruijn woont in het westen van Nederland en is 76 jaar. Ze heeft één zoon en ze is gek op haar aanlooppoes Chippie. Er is pas op latere leeftijd ontdekt dat ze ADD heeft.

Joke heeft heel veel hobby’s: lezen, puzzelen, computer, creatieve dingen, fietsen, zwemmen, jeu de boules, 
tekenen, knutselen, op vakantie gaan en ze is ook nog actief op diverse onderwijsfora.

Ze zal onder de titel De avonturen van juf Jedermann verhalen schrijven die 'iedereen' die in het onderwijs werkt, meegemaakt zou kunnen hebben.

Namen van leerlingen, ouders en leerkrachten zijn veranderd en mocht je jezelf herkennen dan berust dit (waarschijnlijk) op toeval.

 Word Ook Fan!

Mooi en gezondMooi en gezond