Waarom JIJ een opleiding pedagogiek moet volgen

Gepost door Ralph op maandag, juli 25, 2016 Onder: Opleiding


Werk je graag met kids en ben je op zoek naar een bijpassende opleiding? Misschien is de opleiding Pedagogiek wel wat voor jou!
 

Veel interessante vraagstukken kom je tegen gedurende je opleiding en jij kunt misschien wel een oplossing vinden voor het probleem. Weet jij welke voorlichting en maatregelen scholen kunnen nemen om kids met overgewicht tegen te gaan? Welke rol opa en oma spelen wanneer hun kleinkind in een pleeggezin terecht komt? 

Het zijn vragen die je gedurende de opleiding tegen kunt komen en daarbij staan kwesties rondom de opvoeding centraal.   

Veelzijdige opleiding

Pedagogiek is een veelzijdige opleiding. Je leert namelijk hoe je ouders, leerkrachten, kids en iedereen die betrokken is bij de opvoeding, kunt begeleiden en ondersteunen. 

Verschillende vakken zoals sociologie, ontwikkelingspsychologie en wetenschapsfilosofie komen ruim aan bod tijdens de opleiding. Het eerste jaar mag je vaak al een soort stage lopen om in aanraking te komen met de praktijk. Ieder jaar worden de stages langer. 

De veelzijdigheid maakt de opleiding toegankelijk en biedt je veel kansen en mogelijkheden om je wensen uit te laten komen. Er kan zoveel gedaan worden aan vraagstukken in onze maatschappij rondom het thema opvoeding, daarin kun jij een grote rol spelen! Als dat jou aanspreekt is dat een goede reden om de opleiding te volgen, zodat jij je steentje bij kunt dragen aan de kids van nu en de toekomst. 

Afwisseling theorie en praktijk

Gedurende de opleiding wisselen theorie en praktijk elkaar af. Het is natuurlijk erg leerzaam om hetgeen je op school geleerd hebt in de praktijk te kunnen brengen. Het is hierbij van belang dat je op signalen let en situaties in kunt schatten. 

Alle ouders, leerkrachten, betrokkenen en kids zijn weer anders. Het is niet zo dat je een methodiek hebt geleerd en deze maar feilloos toe kunt passen op een gezin. De juiste aanpak vraagt om inlevingsvermogen en om alertheid. 

Soms hebben ouders een vraag, maar is dat niet het daadwerkelijke probleem. Het kan veel dieper liggen en als pedagoog zul je daar achter moeten komen. Dit is een erg leerzaam aspect tijdens de opleiding pedagogiek. Je leert hierdoor je eigen talenten ook kennen en zo weet je ook waar je nog aan kunt werken tijdens de opleiding. 

Wanneer kies jij voor de opleiding Pedagogiek?

Door de opleiding pedagogiek te volgen kun je erg veel kanten op. Je kunt als pedagoog aan het werk gaan in de jeugdhulpverlening, maar ook in het onderwijs. Je kunt ook voor jezelf beginnen. 

Het ligt een beetje aan je sterke punten en wat je graag wil bereiken. Misschien wil je wel graag kids begeleiden of ouders ondersteunen bij de opvoeding van jongere kids. Pubers zijn ook een interessante doelgroep of werk je liever in het onderwijs en begeleid je liever docenten? Eigenlijk kun je met de opleiding alle kanten op. 

Voordat je de opleiding pedagogiek gaat volgen, hoef je nog niet precies te weten wat je wil. Tijdens de opleiding heb je genoeg tijd om te ontdekken wat je graag wil doen en waar je goed in bent. 

Je kunt bijvoorbeeld ook als adviseur werken voor onderwijsinstellingen, docent sociaal-agogische vakken op het (v)mbo worden, groepsopvoeder zijn binnen instellingen voor kids en jeugdigen met gedrag- en/of sociaal emotionele problemen of binnen instellingen voor kinder- en jeugdpsychiatrie.

·        Vind je het leuk om mensen te adviseren rondom het thema opvoeding?
·        Wil je graag mensen begeleiden en ondersteunen?
·        Heb je interesse in maatschappelijke ontwikkelingen + invloed hebben bij opvoeding?
·        Wil je graag een sociaal beroep kiezen?
·        Wil je graag werken met kids?
·        Wil je meer inzicht in je pedagogisch handelen in de praktijk? 

Dan is de opleiding pedagogiek wat voor jou! De opleiding kan zowel in deeltijd als voltijd variant gevolgd worden. Je kunt hierdoor het werken en leren met elkaar combineren. Een mooie kans om te ontdekken waar jouw talenten liggen als het gaat om het adviseren, begeleiden en ondersteunen van kids en ouders en de andere betrokken partijen. 

Grote kans op een baan na de opleiding pedagogiek

Binnen de arbeidsmarkt is het soms lastig om een baan te vinden. Maar als je afgestudeerd bent als pedagoog, dan heb je wel een grote kans op een baan. Er is namelijk altijd ondersteuning en begeleiding nodig om kids op te voeden. Je bent dus eigenlijk onmisbaar in deze maatschappij. 

Steeds meer ouders gaan allebei werken en hebben weinig tijd om eten te koken. Kids hebben vaker last van overgewicht en dit zorgt ook voor problemen binnen de gezondheid en op school. Als pedagoog speel jij hierin een belangrijke rol om de ouders en docenten hier op te wijzen wat zij er aan kunnen doen. Er zijn genoeg vraagstukken in onze maatschappij waar je mee aan de slag kunt gaan.  

Werkveld pedagogiek

Met iedereen die ik spreek die al enige tijd zijn afgestudeerd, hebben geen seconde spijt gehad van de opleiding. Je leert erg veel tijdens de opleiding en kijkt hierdoor anders naar de maatschappij. 

Vroeger waren de moeders vaak thuis als er kids waren, de vaders gingen werken. Inmiddels werken vaak beide ouders en dit zorgt voor verschuivingen in onze maatschappij. Het heeft gevolgen voor de arbeidsmarkt, maar ook voor de kids. Als pedagoog ben je daar continu mee bezig, met deze veranderende markt. 

Het werken als pedagoog is een uitdagende baan, iedere dag weer. Je weet nooit wat de dag je brengt en dat maakt het werk als pedagoog ook zo boeiend. En? Is jouw interesse gewekt om met de opleiding pedagogiek te starten?

In: Opleiding 


Tags: pedagogiek  interessante vraagstukken  veelzijdige opleiding  deeltijd als voltijd  opleiding pedagogiek  sociologie  ontwikkelingspsychologie en wetenschapsfilosofie 
blog comments powered by Disqus

 

 

Vond je dit een leuk blogbericht? Vul hiernaast vrijblijvend je naam en email in en ontvang GRATIS:

  • ‘150 Tips …om kinderen te laten zien dat je om ze geeft’ (Ebook).
  • Updates! Ik houd je op de hoogte van belangrijke updates.
  • Ontdek ook (net als 2247 anderen) hoe jij (nóg) positiever voor je klas staat.
150 Tips Positief Leren
 

Niks Missen? Like Mij

Bol AlgemeenBol Algemeen