Scheiden En Kind (deel 5)

Gepost door Ralph op zaterdag, augustus 25, 2012 Onder: Kennisbank

Echtscheiding en loyaliteit

Het is voor een kind onmogelijk om te kiezen voor een van zijn ouders of om beide ouders af te vallen. Ouders en kinderen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en daardoor loyaal aan elkaar. Een kind wordt geboren uit zijn ouders en is lange tijd van hen afhankelijk. De ouders zijn verantwoordelijk voor hem omdat zij hem op de wereld hebben gezet.

 

Verticale loyaliteit kind

Er is sprake van verticale loyaliteit: er zijn wederzijds rechten en plichten waar iedereen zich aan moet houden. Deze loyaliteitsbanden zijn in wezen niet te doorbreken. Door je ouders af te wijzen, wijs je immers een belangrijk deel van jezelf af. Dit verklaart waarom kinderen heel lang "ongepast" gedrag van hun ouders (mishandeling, negeren) accepteren.

 

Als een kind te veel moet geven

Een gezonde band tussen ouders en kind kenmerkt zich door een evenwicht tussen geven en ontvangen. Deze balans wordt verstoord als een kind te veel moet geven (zorgen voor de ouder, troosten) of te veel moet ontvangen (verstikkende liefde). Het kind komt niet automatisch weer in balans als het volwassen wordt. Als het niet wordt geholpen, zal het wanneer het zelf ouder is de onbalans doorgeven aan zijn eigen kinderen. Hij voedt zijn kinderen op zoals hij zelf is opgevoed of vertoont precies het omgekeerde gedrag als voorheen zijn ouders en is op beide manieren weer loyaal aan zijn ouders.

 

Horizontale loyaliteit

Naast verticale loyaliteit heeft een kind ook te maken met horizontale loyaliteit. Dit zijn relaties op basis van gelijkheid, die gekozen zijn en ook weer verbroken kunnen worden, bijvoorbeeld met vrienden, levenspartner en klasgenoten. Naarmate een kind ouder wordt ontstaan er meer verticale loyaliteitsbanden. Tevens wordt de kans groter dat er loyaliteitsconflicten ontstaan tussen verticale en horizontale banden. Een kind zal altijd voor de verticale band (ouders) kiezen.

 

Bovenstaande tekst komt uit diverse (internet)bronnen. Ik heb geprobeerd de belangrijkste zaken op te schrijven. Aanvullingen en op- of aanmerkingen zijn altijd welkom. Zo helpen we elkaar. Dankjewel.

Gerelateerde Artikelen: Scheiden En Kind (deel 1) en Scheiden En Kind (deel 2) en Scheiden En Kind (deel 3) en Scheiden En Kind (deel 4) en Scheiden En Kind (deel 5) en Scheiden En Kind (deel 6, einde)

 

In: Kennisbank 


Tags: scheiden  kiezen  kind en scheiding  echtscheiding 
blog comments powered by Disqus

 

 

Vond je dit een leuk blogbericht? Vul hiernaast vrijblijvend je naam en email in en ontvang GRATIS:

  • ‘150 Tips …om kinderen te laten zien dat je om ze geeft’ (Ebook).
  • Updates! Ik houd je op de hoogte van belangrijke updates.
  • Ontdek ook (net als 2247 anderen) hoe jij (nóg) positiever voor je klas staat.
150 Tips Positief Leren
 

Niks Missen? Like Mij

Bol AlgemeenBol Algemeen