Scheiden en kind

Gepost door Ralph op woensdag, juli 4, 2012 Onder: Kennisbank

Ingrijpende gebeurtenis

Een echtscheiding van ouders is voor een kind vaak een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in zijn leven. Het beïnvloedt zijn sociale en cognitieve ontwikkeling op een niet altijd positieve manier. Hoe een kind reageert op een echtscheiding hangt af van verschillende factoren. Voor jongens komen de gevolgen bijvoorbeeld harder aan dan voor meisjes. Wellicht komt dit doordat jongens stressgevoeliger zijn en een vaderfiguur missen als zij bij hun moeder blijven wonen. Naast geslacht spelen ook persoonlijkheid, relatie met de ouders en reactie van de omgeving (met name van school) een belangrijke rol.

 

Invloed van echtscheiding op schoolprestaties

Het is een feit dat kinderen uit eenoudergezinnen die ontstaan zijn door echtscheiding gemiddeld minder onderwijs volgen dan kinderen uit twee oudergezinnen. Ook is het zo dat hun schoolprestaties wat lager liggen. Dit kan veroorzaakt worden doordat het kind zich niet goed kan concentreren op de les omdat het andere dingen aan z'n hoofd heeft. Soms moet een kind verhuizen, komt terecht op een andere school en loopt daardoor de kans achterop te raken.

 

Effect in de klas

Tevens gebeurt het dat kinderen die een echtscheiding hebben meegemaakt een advies voor een vervolgopleiding krijgen die eigenlijk onder hun niveau ligt.

Gezinsproblemen zoals echtscheiding hebben altijd effect op het schoolse leven van een kind. Dit effect kan positief zijn doordat het kind even in een andere omgeving verkeert, zich met andere zaken bezig houdt en mogelijk steun ontvangt van leerkracht en klasgenoten. Meestal zijn er echter negatieve effecten. Het kind kan zich isoleren van de groep, onaanvaardbaar gedrag vertonen en daardoor negatieve reacties oproepen.

 

Bovenstaande tekst komt uit diverse (internet)bronnen. Ik heb geprobeerd de belangrijkste zaken op te schrijven. Aanvullingen en op- of aanmerkingen zijn altijd welkom. Zo helpen we elkaar. Dankjewel.

Gerelateerde Artikelen: Scheiden En Kind (deel 1) en Scheiden En Kind (deel 2) en Scheiden En Kind (deel 3) en Scheiden En Kind (deel 4) en Scheiden En Kind (deel 5) en Scheiden En Kind (deel 6, einde)

In: Kennisbank 


Tags: scheiden  echtscheiding  ouders  schoolprestaties  concentreren 
blog comments powered by Disqus

 

 

Vond je dit een leuk blogbericht? Vul hiernaast vrijblijvend je naam en email in en ontvang GRATIS:

  • ‘150 Tips …om kinderen te laten zien dat je om ze geeft’ (Ebook).
  • Updates! Ik houd je op de hoogte van belangrijke updates.
  • Ontdek ook (net als 2247 anderen) hoe jij (nóg) positiever voor je klas staat.
150 Tips Positief Leren
 

Niks Missen? Like Mij

Bol AlgemeenBol Algemeen