Regels in de klas

Gepost door Ralph op woensdag, oktober 22, 2014 Onder: Tips Voor In De Klas

Ik houd van kort, krachtig en bondig. Lekker to-the-point. Ik vind het irritant wanneer mensen 30 minuten kletsen over een vraag die je gewoon met een simpele ja of nee kunt beantwoorden. Zo is het ook met de regels in je klas. Ik zie soms hele A4’tjes volgeschreven. Dit gaan je kids echt niet onthouden hoor. Veel beter is het om je regels beknopt te houden.

 

Ik heb maar drie regels zoals je ziet op de foto. Zo hangt het letterlijk op ons prikbord. Doordat er maar drie regels zijn, zie je veel meer focus voor deze drie belangrijke regels bij je kids.

 

Aan het begin van het schooljaar mogen de kids samen regels bedenken. (Natuurlijk geef ik voorzetjes, maar de regels komen echt vanuit de kids zelf.)

 

Daarna bekijken we welke regels we vinden passen bij onze klas. Op zo’n moment stuur ik mijn kids echt wel een beetje. Vorig schooljaar had ik voor het eerst een groep 5/6 en deze had ik iets meer gestuurd. Een groep 7/8 kan dit gemakkelijk zelf.

 

De kids hebben vanaf dat moment zelf de drie regels gekozen en dat is het allerbelangrijkste.

 

Vaak worden onze regels opgeschreven in de ik-vorm en als het lukt zelfs op rijm om de regels nog beter te onthouden. Het hele schooljaar door hangen onze regels zichtbaar in de klas. Natuurlijk is het naleven van de regels van belang en aan het begin van het schooljaar zul je de regels vaak moeten herhalen.

 

…maar op een gegeven moment zullen de drie regels helemaal helder zijn voor je kids. Laat dan je regels niet hangen aan het prikbord als een zeldzaam museumstuk, maar verander de regels. Welke regels zijn op dit moment belangrijk? Welk regel loopt nog niet lekker? Welke worden perfect nageleefd? Je klas is constant in beweging en zal door het jaar heen flink groeien in allerlei opzichten, dus je regels zullen automatisch mee moeten veranderen! Hoeveel regels heb jij zichtbaar opgehangen?

 

In: Tips Voor In De Klas 


Tags: regels in de klas basisschool  3 regels  beknopt  begin van het schooljaar 
blog comments powered by Disqus

 

 

Vond je dit een leuk blogbericht? Vul hiernaast vrijblijvend je naam en email in en ontvang GRATIS:

  • ‘150 Tips …om kinderen te laten zien dat je om ze geeft’ (Ebook).
  • Updates! Ik houd je op de hoogte van belangrijke updates.
  • Ontdek ook (net als 2247 anderen) hoe jij (nóg) positiever voor je klas staat.
150 Tips Positief Leren
Loading

 

Niks Missen? Like Mij