Poëzieweek 2013

Gepost door Joke de Bruijn op maandag, januari 21, 2013 Onder: Kindergedichten

 

Gedichtendag

Op 31 januari is al weer de 14e Gedichtendag. Het bijzondere taalgebruik in poëzie bevordert de taalgevoeligheid van kinderen en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Op de site van gedichtendag vind je al enorm veel lesideeën voor basisonderwijs en voor het voortgezet onderwijs rond het thema Muziek.

 

Drama

Maar ik heb zelf een ander idee. Net als Barbarella Janus op dramahyves wil ik voor de lagere groepen drama inzetten om ‘bruggen te slaan’ tussen beide hersenhelften. Dus drama in dienst stellen van taal en lezen en dat denk ik te bereiken door pantomime toe te passen. De gebaren ondersteunen wat de ogen zien. Ik weet zeker dat ze de woorden sneller zullen onthouden.

 

De wens

Hoewel het gedicht De wens van Hans en Monique Hagen geschikt is, heb ik er voor gekozen dit gedichtje aan te passen om er een beetje van mezelf in te leggen en om er iets van muziek in terug te vinden. Mijn les gaat uit van een vallende ster – in dit geval vuurwerk – waarbij een wens gedaan mag worden.

 

Warming-ups

Een goede dramales wordt altijd vooraf gegaan door een warming-up. Je kunt bijvoorbeeld een imaginaire doos nemen en er door iedereen een ander instrument uit laten halen of werken met de Douchedruppel van Dansspetters om alle spieren los te maken. Maar dat is niet genoeg en daarom ontstond er een serie warming-ups in het thema Muziek.

 

Tijdgebrek?

Als je regelmatig tijd besteedt aan gymnastiek, (vrij – en voor)lezen, kring, tussendoortjes, muziek, drama (en dans), tekenen, knutselen, wereldoriëntatie kun je nu al aan de slag:

-Natuurkundig bekijken Informatie en verwerking over vallende sterren voor groep 3 en 4. Denk je dat een wens echt uitkomt als je een vallende ster ziet?

-Filosoferen Wat zou jij wensen voor jezelf, wat zou jij wensen voor de heel wereld?

-Drama Laat de leerlingen een wens bedenken die ze kunnen uitbeelden door middel van pantomime en gebruik alvast de warming-ups

-Meditatie Om rust te brengen in drukke kinderhoofden.

En natuurlijk veel gedichten voorlezen!         


(lees ook deel twee over de poëzieweek)
 

 

In: Kindergedichten 


Tags: poëzieweek 2013  gedichtendag  bijzondere taalgebruik  lesideeën 
blog comments powered by Disqus

 

 

Vond je dit een leuk blogbericht? Vul hiernaast vrijblijvend je naam en email in en ontvang GRATIS:

  • ‘150 Tips …om kinderen te laten zien dat je om ze geeft’ (Ebook).
  • Updates! Ik houd je op de hoogte van belangrijke updates.
  • Ontdek ook (net als 2247 anderen) hoe jij (nóg) positiever voor je klas staat.
150 Tips Positief Leren
Loading

 

Niks Missen? Like Mij