Orde houden in de klas basisonderwijs
Je staat voor de klas, kinderen praten door elkaar en het
is alles behalve rustig, wat doe je nu?
Iedere keer dat het je zal overkomen is anders. Het kan zijn dat je sommige kinderen ziet praten en meteen in kunt grijpen, het kan ook zijn dat alle kinderen met van alles en nog wat bezig zijn, behalve met de lesstof.
Het lijkt soms heel eenvoudig als je bij een collega de klas inloopt en alle leerlingen zijn aan het werk. Je denkt dan, was dat bij mij ook maar zo. Wat doe ik fout als leerkracht of wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat bij mij de orde ook terugkeert in de klas?
Schaam je niet en maak je er niet te druk over, want iedere leerkracht heeft er mee te maken. Ik maak ook iedere dag weer dingen mee waar ik van sta te kijken en dingen waarvan ik denk, had ik het maar anders aangepakt. Maar waar met mensen wordt gewerkt, worden ook fouten gemaakt.
Zo leer ik ook iedere dag hoe ik het beste orde kan houden in mijn eigen klas. Ik heb dan de afgelopen jaren ook veel geleerd en mijn tips deel ik graag met jou. Ik zeg er maar bij, het wil niet zeggen dat het ook iedere keer werkt, of dat dit de gouden tips zijn, maar door ervaringen uit te wisselen zijn we creatief en kunnen we bekijken wat het beste werkt bij je eigen klas. Daarom geef ik je graag deze tips:
- In je achterhoofd is het belangrijk dat je de gedachten hebt dat jij de leiding hebt in de klas. Je gaat de leerlingen begeleiden en dingen aanleren en dat kan alleen als je laat zien dat je 'de baas' bent. Hoe doe je dat?
Ik zorg dat er duidelijke regels zijn in de klas en deze worden aan het begin van het schooljaar samen met de leerlingen gemaakt. Ze leren zo ook na te denken wat gewenst en ongewenst is in de klas. Zo bedenken zij regels als dat je niet door de klas mag roepen, dat je niet mag rennen en dat je elkaar niet uit mag schelden. Ook zeggen ze dat er niet gepest mag worden en dat je eerlijk moet zijn.
Ik vind dit belangrijke regels waardoor er ook orde is in de klas. Leerlingen geven door mee te denken zelf ook aan wat ze niet fijn vinden, en hierdoor leer ik mijn leerlingen ook beter kennen (meteen in het begin van het schooljaar).
- Lichaamstaal is belangrijk als je voor de klas staat. Ik vind het zelf niet fijn om de hele dag achter het bureau te zitten of bij het bord te staan. Interactie in de klas is belangrijk om de aandacht van de kinderen er bij te houden.
Als mijn leerlingen aan het werk zijn, loop ik ook rond, vraag of het goed gaat en geef complimentjes. Hierdoor doen ze meer hun best en weten ze als ik rond loop, dat ik ze ook in de gaten houd.
- Consequent blijven is ook belangrijk, afspraken die gemaakt zijn, gelden nu en volgende week ook. Als ik laat zien dat de afspraken nog steeds gelden, weten de leerlingen ook dat ze zich daar aan moeten houden.
- De ik boodschap is belangrijk. Praat vanuit wat jij vindt “ik vind het belangrijk dat we nu rustig aan het werk zijn.” Je kunt wel zeggen je moet nu rustig werken, maar tegen wie heb je het? Als je vanuit jezelf spreekt heb je eerder de aandacht van de leerlingen en pakken ze het ook eerder van je op.
- Bij orde wordt vaak gedacht aan rust en regelmaat in de klas, maar orde is veel meer dan dat. Bij orde in de klas gaat het ook over taakgericht bezig zijn.
Als leerlingen groepjes mogen vormen om samen te werken, dan lopen ze eerst ook door elkaar heen (omdat ze iemand opzoeken om mee samen te werken).
Het is dan even onrustig in de klas, maar er is wel orde omdat ze in groepjes werken. De groep is dan bezig met een taak en daarbij mogen ze met elkaar praten en dan is het drukker dan wanneer ze in stilte moeten werken.
- Een goede voorbereiding van de lessen is het halve werk. Als je namelijk weet wat je deze dag van plan bent om te doen, kun je je planning maken en hoef je dat niet nog tussendoor te doen.
- Er zijn altijd een aantal leerlingen in de groep die meer aandacht vragen dan andere leerlingen. Ze proberen van alles uit om aandacht te krijgen.
Soms kun je er niet onderuit om hen er op aan te spreken, maar als ze bezig blijven, kan negeren vaak ook helpen. Het is niet de bedoeling dat alle aandacht steeds naar één leerling gaat, want er zitten er nog meer in je klas die je aandacht nodig hebben.
Ik let dan ook goed op de indeling in de klas. Als ik merk dat twee leerlingen continu aan het praten zijn en contact met elkaar zoeken, dan krijgen ze een andere plaats in de klas, zodat de orde niet steeds wordt verstoord.
- Een band opbouwen met de leerlingen is ook belangrijk. Als er buiten school wat is gebeurd, dan kun je daar ook over praten. Zo ga ik na de vakantie bijvoorbeeld met de leerlingen over de vakantie praten en mogen ze allemaal wat meenemen om te laten zien.
Ze bepalen op deze manier zelf wat ze willen vertellen en ook dat geeft orde in de klas, maar ze mogen wel iets wat niet dagelijks in het programma zit (je ziet ze denken we hoeven niet te rekenen :).
Door iets leuks aan te bieden, zijn leerlingen ook beter betrokken en hebben ze aandacht voor elkaar en de klas. Deze momenten verlopen vaak rustig, zijn erg gezellig en goed voor de band met de leerlingen.
Tags: orde houden orde sfeer ingrijpen positieve verandering
blog comments powered by Disqus