Man voor de klas

Gepost door Ralph, geschreven door Liesbeth Hermans op woensdag, november 19, 2014 Onder: Liesbeth Hermans


De school is uit. Op de wal fietsen twee jongens achter elkaar aan. Ze schreeuwen scheldwoorden en blazen zich op. Vanuit het raam heeft mijn collega Toon zicht op het stel. Toon is oudgediende, een man met een schat aan ervaring. Dat wordt meppen, denkt hij.
 

De hele dag heeft Roel subtiel zitten jennen en klieren: de pen van Robbert afpakken en net iets te laat weer teruggeven, een propje op zijn tafel leggen, even tegen zijn stoel aanduwen. Dat soort ongein. Plagerijen die dringend om een antwoord vragen. Robbert heeft al die tijd zitten broeden, de adrenaline steeg hem tot boven de oren. Maar steeds zag hij de ogen van de meester op zich gericht. Braaf negeerde hij de uitdagingen van Roel. Tot na schooltijd, hij is het nu duidelijk zat. 

De twee gorilla’s lopen dreigend op elkaar af, de fietsen worden neergekwakt, de strijd kan beginnen. Hormonen vliegen over de wal. Eindelijk kunnen ze elkaar zonder toezicht eens even duchtig in de haren zitten. Eindelijk mogen ze “gebroederlijk” bepalen wie de baas is. Zonder geniepigheden, zonder aanhangers, zonder scheidsrechters, zonder storende volwassenen die “foei!” en “stop!” brullen. 

Een eerlijk, open gevecht. Dat zal rust brengen in de jongenslijven. Rust en duidelijkheid. Want als het voorbij is, weten de boys tenminste hoe de krachten verdeeld zijn. Dan is de hiërarchie bepaald, de rangorde helder. Kunnen ze zich weer met de leerstof gaan bezig houden. Hoogste tijd, want deze guerrilla suddert en broeit al veel te lang. In de klas jeukt en kriebelt het al weken, heel de groep heeft er last van. En meester ook. 

Terwijl Toon zich op de rekenschriften stort, draait hij zich nadrukkelijk met de rug naar het raam. Hij ziet niks. Hij hoort niks. Hij weet van niks. Deze ridderkamp zal blauwe plekken opleveren, misschien zelfs een tand door de lip. Maar vooral ook: rust. Kan zijn groep eindelijk weer normaal gaan draaien. 

Dan hoort hij opeens de stem van juf Nicole. Een jonge collega, nu drie jaar van de pabo, vertegenwoordigster van de kringgesprekkengeneratie. Ze rent het plein over, de wal op en gilt naar de jongens dat ze op moeten houden. Die trekken zich daar niets van aan, die zijn druk bezig met belangrijke zaken. Nicole rukt Robbert van Roel af en gaat tussen hen in staan.

Nu móeten de knapen wel stoppen. Loerend naar elkaar laten ze de preek over zich heen komen. Vechten mag niet! Verdraagzaamheid, respect, verantwoordelijkheid… Hoe vaak hebben we het daar op school niet over gehad? Zal ik misschien maar even jullie ouders…? 

Jammer, peinst Toon, nu blijft het duel onbeslist. Wordt vervolgd, maar dan in de klas. Mannen onder elkaar regelen dit soort zaken toch anders!

Leuk als je een reactie achterlaat of het blogbericht wilt delen via de sociale media knoppen…

In: Liesbeth Hermans 


Tags: mannen voor de klas  meester voor de klas  verschil tussen juffen en meesters  rust in de groep 
blog comments powered by Disqus

 

 

Vond je dit een leuk blogbericht? Vul hiernaast vrijblijvend je naam en email in en ontvang GRATIS:

  • ‘150 Tips …om kinderen te laten zien dat je om ze geeft’ (Ebook).
  • Updates! Ik houd je op de hoogte van belangrijke updates.
  • Ontdek ook (net als 2247 anderen) hoe jij (nóg) positiever voor je klas staat.
150 Tips Positief Leren
 

Niks Missen? Like Mij

Bol AlgemeenBol Algemeen