Invloed van kleuren op gemoedstoestand bij kinderen
Kinderen kunnen erg gevoelig zijn voor kleuren. In een klas vind ik het
persoonlijk dan ook van belang dat er vrolijke kleuren aanwezig zijn zoals
geel, blauw en rood.
Bij de kleur rood denk ik aan warmte, de liefde. Bij de kleur geel denk ik aan de zon die straalt en bij blauw denk ik vaak aan de lucht, die ons vertelt wat voor weer het zal worden.
De kleuren geven je energie en de kinderen zijn hierdoor ook vrolijker. Als er alleen maar donkere kleuren worden gebruikt zoals bruin en zwart, dan roept dat eerder een donkere, boze, droevige sfeer op. In een klas vind ik sombere kleuren geen goede keuze, want de kleuren hebben wel degelijk invloed op de gemoedstoestand van kinderen.
Kinderen kunnen het thuis een keer moeilijk hebben, niet lekker in hun vel zitten en op school komen ze dan even op adem door met andere kinderen te spelen. Als ze dan op school in een donkere sfeer terecht komen, dan wordt het gevoel alleen maar sterker en dat is niet goed voor de leerlingen.
Kinderen dienen zich op school ook thuis te voelen en zichzelf te kunnen zijn. Als ze willen praten, dan kan dat. Maar het moet niet zo zijn dat kinderen op school alleen maar boos en verdrietig worden door de sfeer. Het is juist fijn wanneer kinderen vrolijk zijn, samen kunnen spelen en dan hebben ze ook een positieve invloed op elkaar.
Kinderen en kleur in de klas
In de klas zijn leerlingen vaak erg kleurrijk aangelegd. Als kinderen
zelf wat mogen tekenen of maken, worden er vaak veel kleuren gebruikt.
Er zijn ook kinderen die vaak maar een of twee kleuren gebruiken, meestal kun je daar als docent wel het een en ander uit afleiden. Sommige kinderen hebben moeite met kiezen en zij gebruiken gewoon alle kleuren die ze kunnen pakken.
Andere leerlingen kijken om zich heen hoe dingen er uit zien en proberen het zo goed als mogelijk na te maken. Om een voorbeeld te noemen, leerlingen die een boswandeling hebben gemaakt kiezen bijvoorbeeld bij de herfst de kleuren rood, bruin en geel voor de bladeren, terwijl er ook leerlingen zijn die groene bladeren kleuren.
Je ziet hierdoor dat sommige kinderen goed naar de details kijken en echt alles goed in zich opnemen. Er zijn ook leerlingen die op elkaar reageren en vragen waarom ze de bladeren groen kleuren. Ze leggen elkaar dan uit dat de bladeren in de herfst verkleuren. Hierdoor merk je als docent ook dat leerlingen elkaar dingen willen leren en dat ze open staan voor de mening van de ander.
Sommige leerlingen passen dan de kleuren van de bladeren aan en dit zorgt voor mooie effecten. Als docent is het mooi om te ervaren hoe verschillend de leerlingen zijn. Alle leerlingen hebben een eigen stijl, qua kleur. Ook qua kleding zie je dat dagelijks weer.
Sommige kinderen hebben een voorkeur voor een bepaalde kleur en dragen bijvoorbeeld vaak donkere kleding. Andere leerlingen dragen het hele jaar door vrolijke kleuren. Sommige leerlingen passen de kleuren aan door naar het seizoen te kijken, ze dragen dan met name in de lente en in de zomer erg vrolijke kleuren zoals rood, oranje en geel. De donkere kleuren komen dan in de andere seizoenen weer meer aan bod.
Als docent vind ik het mooi om dat dagelijks te mogen ervaren hoe anders alle leerlingen zijn. Veel leerlingen kijken wel goed om zich heen naar wat anderen dragen en dan zie je soms ook wel wat veranderingen als leerlingen opmerkingen maken over elkaars kleding of de kleuren die ze dragen. Maar wat ook mooi is, is dat sommige leerlingen zich er niets van aantrekken en gewoon de kleding dragen die zij leuk vinden.
Kleuren in de klas…
In de klas houd ik altijd wel rekening met de kleuren en dan kijk ik ook
naar de seizoenen. Ik vind het erg mooi om met thema’s te werken. In de lente
komen de wat meer fellere kleuren weer in de klas, in de zomer is het veelal
geel, oranje en andere vrolijke kleuren die terugkeren.
In de herfst komen verschillende kleuren rood, bruin en geel weer samen en in de winter kan het wat donkerder uitpakken en vaak komen dan ook de thema’s kerst en sneeuw aan bod, waardoor het ook weer heel anders is in de klas. De kleuren hebben dan ook wel invloed op de gemoedstoestand van de kinderen, maar dat geldt ook voor thema’s, seizoenen e.d. Ieder jaargetijde is anders, de kleuren zijn anders.
In de zomer zijn veel mensen erg vrolijk en veel buiten, maar in de winter hebben veel mensen er moeite mee om op te staan en blijven ze vaak binnen, ze vinden het te koud. Terwijl er juist ook leerlingen zijn die juist uitkijken naar de winter, koud buiten, lekker warm binnen, ze hopen op sneeuw, lekker de kachel aan en denken aan warme chocolademelk met slagroom.
Mooie momenten om ook als docent bij stil te staan. Zo weet je namelijk
hoe de leerlingen alles ervaren en kun je er zelf ook veel meer van genieten.
Leerlingen laten je erg veel inzien en daardoor is iedere dag voor de klas weer
anders. Leerlingen zijn anders, maar als docent leer je ook overal anders naar
te kijken. Leerlingen geven je inzicht
en dat is ook het mooie aan dit werk. Je kunt je dag van tevoren niet plannen,
er kunnen zich dagelijks situaties voordoen die je niet had verwacht.
Daarom is het werk als docent ook zo leuk. Het is leerzaam, je krijgt iedere
dag weer met nieuwe uitdagingen te maken en dat is maar goed ook. Ik vind het
werk erg leuk en het maakt mijn dag iedere keer weer goed als ik zie hoe blij
de leerlingen zijn als ze iets bereikt hebben. Iedere dag sta ik weer voor ze
klaar en kan de vragen die ze hebben beantwoorden en veel van hen leren.
Tags: kleuren in de klas kleur
blog comments powered by Disqus