Invloed van kleding op kinderen

Gepost door Ralph op vrijdag, oktober 7, 2016 Onder: Algemeen


Sommige kinderen kijken heel erg naar de kleding van anderen. Er zijn zelfs kinderen die door bepaalde kleding gepest worden. Ik vind dit als docent ernstig dat kleding zoveel invloed kan hebben op anderen. 

Kinderen vergelijken vaak het een en ander met elkaar en willen meegaan met de laatste trends (oudere kinderen op de basisschool), jonge kinderen zijn afhankelijk van kleding die de ouders hen aandoen. 

Sommige ouders houden van strakke kleding, anderen van losse kleding, de een heeft donkere kleding aan, anderen hele vrolijke kleding, iedereen ziet er anders uit en dat maakt het ook zo leuk!

Iedereen heeft een eigen smaak en kinderen gaan deze pas ontwikkelen als ze wat ouder zijn. Ze zijn nog zoekende naar hun eigen identiteit en daar hoort de kledingstijl ook bij. Je zou zelf eens na kunnen gaan wat jij droeg op de basisschool, als je dat nog weet, was je toen ook al zo bezig met de kleding van anderen? 

Ik heb het idee dat er nu veel meer op uiterlijk wordt gelet, veel meer dan vroeger. Toen ik zelf nog op school zat, waren we er ook wel mee bezig, maar heel anders dan hoe de kinderen op de basisschool nu naar elkaar kijken. 

Sommige kinderen in de klas zeggen bijvoorbeeld 'waarom draag jij geen make-up'? en 'waarom heb jij die schoenen aan'? Ook merk je dat kinderen veel met elkaar vergelijken en er op letten hoe vaak kinderen welke kleding aan hebben. 

Ik krijg wel eens te horen dat kinderen elkaar pesten omdat ze weer die ene trui aan hebben. Het lijkt er op dat kinderen zich er niet bewust van zijn dat sommige mensen geen eindeloze budgetten hebben voor kleding of dat ze met minder ook tevreden zijn. 

Ik vind het jammer dat het in de klas gebeurt, want sommige kinderen worden er heel verdrietig van dat ze niet altijd de nieuwste kleding kunnen dragen en daar op worden aangesproken. 

Je hebt ook het verschil in meisjes en jongens, sommige meisjes willen graag iedere dag andere kleding aan, anderen geven er niets om en klimmen liever in de bomen en bouwen hutten en dragen daardoor ook totaal andere kleding dan andere meisjes in de klas. 

Kinderen zijn zich er steeds meer van bewust wat ze graag dragen en dragen dan ook wat zij graag willen. Het is goed dat kinderen een eigen identiteit ontwikkelen, maar het is zo jammer dat ze hierdoor gepest kunnen worden door klasgenootjes. Het is toch niet erg of een meisje wel of geen jurk draagt of dat ze liever buiten speelt met jongens dan binnen met de poppen? 

Het is juist zo belangrijk dat kinderen zichzelf kunnen zijn en lekker kind kunnen zijn. Dit stimuleer ik ook, kinderen mogen zichzelf zijn en moeten dat ook vooral doen. 

Kleding in de klas bespreken

In de klas bespreek ik het onderwerp kleding wel eens, waarom? Omdat het belangrijk is dat kinderen leren dat niet iedereen hetzelfde te besteden heeft, iedereen een eigen smaak heeft en dat iedereen mag dragen waar hij of zij zich fijn in voelt. 

Sommige kinderen hebben al snel vooroordelen, meisjes moeten een jurk of rokje aan, jongens een lange broek, maar dat is al lang niet meer van deze tijd. 

Kinderen moeten kunnen spelen, zichzelf kunnen zijn en als ze graag buiten spelen, prima. Kinderen moet je niet binnenhouden, maar gewoon lekker los kunnen laten, zodat ze de natuur in kunnen en alles kunnen ontdekken. 

Kleding kan dan vies worden en is dat erg? Nee lang leven de wasmachine en ook op school ben ik van mening dat kinderen lekker zichzelf mogen doen en wel eens vies mogen worden. Dit begint al bij de kleuterklas. Kinderen willen lekker met water en zand spelen, waarom niet? Ze ontdekken hierdoor heel veel en kunnen daarom zichzelf ook leren kennen. Ook leren ze samenspelen en dat is heel belangrijk. Als je de hele dag met je neus er bovenop zit en aangeeft dat de kinderen niet vies mogen worden, is het dan leuk en kun je dan van de kinderen genieten? 

Ik kan in de klas niet genieten als de kinderen buiten mogen spelen en ik moet iedere keer zeggen dat ze uit het zand moeten blijven of niet mogen rennen. Ik vind het veel leuker als de kinderen spontaan zijn, lekker rond kunnen rennen en hun energie kwijt kunnen. 

De kleding die ze dragen zal daar ook aan bijdragen, als kinderen jarig zijn krijgen ze soms hele nette kleding aan, omdat het bezoek na schooltijd komt en dan moeten ze er netjes uit zien. Het is soms makkelijker als ouders daar rekening mee houden en de kinderen dan bijvoorbeeld na schooltijd omkleden. 

Op school kunnen de kinderen een groot deel van de dag inderdaad binnen zitten en werken, maar ze spelen ook buiten en als kinderen dan witte kleding aan hebben en het heeft geregend? Tja, dan kunnen ouders het wel eens vervelend vinden dat de kinderen vies zijn geworden. Mijn visie hierop is dan ook, kleed kinderen naar school op een makkelijke manier, zorg dat de kleding makkelijk zit en vies mag worden, zodat ze daar niet steeds aan moeten denken. 

Ik heb een keer een leerling in tranen bij me gehad, die was helemaal overstuur, omdat er een vlekje op zijn broek zat. Zijn moeder had gezegd dat de kleding netjes moest blijven en dat hij niet vies mocht worden, na school moesten ze naar een verjaardag. 

Ik moet dan een leerling troosten en uitleggen dat het niet erg is dat zijn kleding vies is, maar zijn moeder is wel boos omdat de kleding vies is geworden. Dit kan soms erg lastig zijn en daarom leg ik de kinderen ook uit dat de kleding vies kan worden en dat ze de volgende keer beter andere kleding aan kunnen doen, zodat ze op school lekker kunnen spelen en zich na schooltijd om kunnen kleden. 

Met deze leerling ben ik na schooltijd ook mee naar zijn moeder gelopen en hebben we het uitgelegd en gelukkig is hij toen zonder tranen mee naar huis gegaan.

In: Algemeen 


Tags: kleding bij kinderen  groepsdruk  ontdekken 
blog comments powered by Disqus

 

 

Vond je dit een leuk blogbericht? Vul hiernaast vrijblijvend je naam en email in en ontvang GRATIS:

  • ‘150 Tips …om kinderen te laten zien dat je om ze geeft’ (Ebook).
  • Updates! Ik houd je op de hoogte van belangrijke updates.
  • Ontdek ook (net als 2247 anderen) hoe jij (nóg) positiever voor je klas staat.
150 Tips Positief Leren
Loading

 

Niks Missen? Like Mij