Evalueren In Het Basisonderwijs

Gepost door Ralph op dinsdag, september 18, 2012 Onder: Algemeen

Iets wat door veel leerkrachten niet consequent genoeg wordt gedaan is evalueren. Ik vergeet het vaak of denk alweer na over de volgende les. Maar niet alleen leerkrachten doen dit veel te weinig, heel veel mensen hebben hier ‘last’ van.

Wanneer jij met een groep vrienden of vriendinnen een wedstrijd hebt gespeeld, volgt er dan een evaluatie? Waarschijnlijk worden er een paar hoogte- en dieptepunten opgenoemd. Echt geëvalueerd om elkaar beter te maken wordt er niet. Tenminste niet in mijn zaalvoetbalteam J

Dit gebeurt ook vaak in de klas. Iedere leerkracht vraagt wel eens: “En? Hoe vond je het?”. Vaak is het antwoord “leuk”. Vraag je de volgende leerling, dan krijg je weer als antwoord “leuk”. Ik probeer altijd door te vragen. Wat vond je dan leuk? Wat is je het meeste bijgebleven? Wat zou jij willen veranderen? Ik ben benieuwd hoe dit is bij jou in de klas?

Aan het einde van een les of lesdag is het fijn om met je leerlingen even terug te kijken op wat er allemaal gebeurd is. Je kunt er voor kiezen om eerst zelf te beginnen met evalueren. Dit zal ik echter niet aanraden. Laat eerst de leerlingen maar eens vertellen wat ze er van vonden.

Wanneer jij als leerkracht begint, dan rem je sommige kinderen om iets te zeggen. Misschien hebben sommige leerlingen het totaal anders gezien. Deze leerlingen zullen, als ze uiteindelijk aan de beurt zijn, zeker niets meer zeggen. Of nog erger; ze stellen hun mening bij.

En? Wat heb je vandaag geleerd?

Gisteren hoorde ik ‘iets moois’ van een vader. Hij is gestopt met de vraag: ‘Hoe was het op school?’ Hij vraagt sinds kort iets anders. Door deze vraag krijgt hij een heel ander antwoord, veel gedetailleerder! ‘En? Wat heb je vandaag geleerd?’.

In: Algemeen 


Tags: evalueren  hoogte- en dieptepunten  einde van de dag 
blog comments powered by Disqus

 

 

Vond je dit een leuk blogbericht? Vul hiernaast vrijblijvend je naam en email in en ontvang GRATIS:

  • ‘150 Tips …om kinderen te laten zien dat je om ze geeft’ (Ebook).
  • Updates! Ik houd je op de hoogte van belangrijke updates.
  • Ontdek ook (net als 2247 anderen) hoe jij (nóg) positiever voor je klas staat.
150 Tips Positief Leren
 

Niks Missen? Like Mij

Bol AlgemeenBol Algemeen