Coöperatief leren In Het Basisonderwijs

Gepost door Ralph op maandag, oktober 22, 2012

Coöperatief leren. Coöperatief leren is gebaseerd op samenwerking. Kenmerkend voor coöperatief of samenwerkend leren is het belang voor leerlingen om bij het uitvoeren van een les met elkaar samen te werken.

Tafelgroepjes. De groep wordt ingedeeld in kleine en heterogene groepen. Ik probeer altijd tafelgroepjes van 4 leerlingen te maken. Na elke (herfst)vakantie is het voor mij weer een grote puzzel om nieuwe tafelgroepjes te maken. Mijn leerlingen geven aan in een top 3 bij wie ze graag willen zitten. Ik probeer in ieder geval één iemand uit die top 3 in het tafelgroepje van 4 leerlingen te krijgen.

De leerlingen in zo’n tafelgroepje moeten met elkaar discussiëren over de leerstof, elkaar uitleg en informatie geven. Elkaar overhoren en elkaars zwakke punten aan vullen. Je hebt elkaar dus keihard nodig.

De achterliggende gedachte van deze vorm van leren is dat de leerlingen niet alleen leren van de interactie met mij, maar ook van de interactie met elkaar.

Het coöperatief leren is niet helemaal gericht op de ontwikkeling van de eigen persoonlijkheid en kennis, maar juist ook om de ander verder te helpen met de kwaliteiten die de leerling zelf al bezit.

Binnen coöperatief leren worden de leerlingen uitgedaagd om zelf initiatief te nemen, elkaar te helpen en problemen samen op te lossen. Jij als leerkracht doet hierbij zelf bewust een stapje terug.

Dit kan soms nog een hele opdracht voor een leerkracht zijn, gelukkig is dit bij ons op school niet het geval. Ik vond het in het begin echt wennen, maar het werkt! Het werken aan een gedeelde verantwoordelijkheid is vaak voor leerlingen en leerkrachten een uitdaging. Het vraagt dan ook om een ‘rode draad’ door de hele school. In groep 1 van de basisschool start je al met Coöperatief leren.


Tags: coöperatief leren in het basisonderwijs  samenwerking  zelf initiatief nemen 
blog comments powered by Disqus

 

 

Vond je dit een leuk blogbericht? Vul hiernaast vrijblijvend je naam en email in en ontvang GRATIS:

  • ‘150 Tips …om kinderen te laten zien dat je om ze geeft’ (Ebook).
  • Updates! Ik houd je op de hoogte van belangrijke updates.
  • Ontdek ook (net als 2247 anderen) hoe jij (nóg) positiever voor je klas staat.
150 Tips Positief Leren
 

Niks Missen? Like Mij

Mooi en gezondMooi en gezond