Burn-out bij leerkrachten

Gepost door Ralph op zondag, december 4, 2016 Onder: Werkdruk


Leerkrachten kunnen te maken krijgen met een burn-out. Maar hoe herken je een burn-out? Het is goed dat je de symptomen van een burn-out weet, zodat je het bij jezelf en bij collega’s kunt herkennen.

Het kan zijn dat je ineens geen energie meer hebt en het gewoon niet meer voor elkaar krijgt om wat dan ook te doen. Het kan zijn dat je je thuis niet meer zinvol wil of kunt maken, maar ook op je werk gaat het niet goed. Het kan zijn dat je eerst geen zin meer hebt om naar je werk te gaan, maar je zult na een tijdje ook merken dat je niks met je vrienden wil doen en gewoon nergens plezier aan kunt beleven.

Vaak gaat dat ook samen met piekeren en met slecht slapen. De hele dag door ben je aan het malen in je hoofd over je werk, maar ook over doelen die je moet halen en dat dit op deze manier zeker niet gaat lukken. Je denkt de hele dag door en ook in de nacht gaat het vaak verder en daardoor ben je alleen maar meer moe. Je hebt last van  slaapgebrek en je blijft maar piekeren.

Je gaat slechter functioneren en anderen zullen het ook aan je merken. Collega’s kunnen vragen wat er gaande is, je ontkent het misschien nog even, maar het is tijd om er wat aan te doen, want het kan zo niet langer doorgaan.

Zorg daarom dat als anderen je er op wijzen, je er ook serieus naar gaat kijken en dan ook durft in te zien dat het misschien een burn-out is. Het is namelijk niet goed om er mee door te blijven gaan, want je zult het thuis, op je werk, in de omgang met vrienden, met collega’s en de kinderen op school merken.  

Kenmerken burn-out herkennen

De kans is groot dat je lichamelijke conditie een stuk minder is. Je bent snel moe en iedere keer ben je snel grieperig of heb je hoofdpijn of ben je verkouden. Het kan ook zijn dat je snel last hebt van je maag en je darmen en dat je erg overgevoelig bent.

Je hebt snel last van irritaties en je kinderen vragen aandacht in de klas. Kinderen hebben vragen aan je en ze willen spelen. Als ze een keer met de deur slaan kan dat voor jou als je een burn-out hebt al een reden zijn om boos te worden. Je kunt weinig verdragen en je hebt zelf het idee dat je waardeloos bent.

Luister daar niet naar, want je bent niet waardeloos. Je denkt dit nu omdat je niet lekker in je vel zit, maar je mag er zeker van zijn en daar dien je je dan ook weer voor in te zetten en proberen dat uit te stralen.

Dit kan lastig zijn, zeker wanneer alles even tegen zit en je het niet meer ziet zitten. Je kunt ook heel onzeker zijn en je kunt onverschillig zijn. Je bent onzeker over je werkprestaties, je hebt een lage eigenwaarde en je denkt alleen negatief over jezelf.

Zorg dat je daar met anderen over kunt praten en probeer er op die manier vanaf te komen! In het onderwijs is de werkdruk vaak hoog, kinderen vragen de hele dag veel van je en willen je aandacht. Daarom is het goed dat je gaat bekijken wat je daar aan kunt doen, om ervoor te zorgen dat je dat aan blijft kunnen. Ik heb een paar tips voor!

Tips voor burn-out voorkomen en aanpakken!

Als je geen burn-out wil of je wil proberen het te voorkomen, lees dan mijn tips door:

-         Zorg dat je na je werk op tijd gaat ontspannen. Ga even sporten, wandel een rondje in de wijk met de hond, ga even met de kinderen spelen, allemaal mooie dingen om te ontspannen en zo kom je ook even tot rust en focus je je gedachten even op wat anders.

-         Zorg dat je niet teveel moet. Als je na je werk thuis komt is het fijn om even niets te hoeven. Je kunt thuis  bekijken waar je dan zin in hebt, maar geef jezelf ook die vrijheid en gun het jezelf ook om even niets te hoeven doen. Je hebt de hele dag voor een drukke klas gestaan en nu is het tijd om te ontspannen en weer op te laden.

-         Neem je werk niet mee naar huis. Laat dingen los werk desnoods nog even een half uurtje door, zodat je thuis vrij kunt zijn. Let op dat je dat niet dagelijks gaat doen, want dan wordt het steeds meer dat je gaat werken. Maar als je meer rust hebt als je nog even opruimt of nakijkt, dan moet je dat zeker doen.

-         Praat met anderen als het werk je dwars blijft zitten. Je kunt door er met anderen over te praten hopelijk een andere kijk krijgen op de situatie. Het helpt mij wel als ik er met anderen over kan praten of soms even kort de dag of de week door kan spreken. Iedereen pakt het op een andere manier aan en zo kun je ook veel van elkaar leren en ontdekken hoe je dingen anders aan kunt pakken in de toekomst. Je kunt het in elk geval proberen en kijken wat het je oplevert.

-         Wordt het je allemaal teveel, praat dan met anderen en kijk of je tijdelijk minder uren kunt maken. In het onderwijs wordt veel van docenten gevraagd. Je kunt beter aangeven dat je tegen je grenzen aanzit en een stapje terug wilt doen, anders wordt het alsmaar erger en lig je er voor de langere termijn uit en daar is niemand bij gebaat.  

In: Werkdruk 


Tags: burn-out  eigenwaarde  tips burn-out voorkomen 
blog comments powered by Disqus

 

 

Vond je dit een leuk blogbericht? Vul hiernaast vrijblijvend je naam en email in en ontvang GRATIS:

  • ‘150 Tips …om kinderen te laten zien dat je om ze geeft’ (Ebook).
  • Updates! Ik houd je op de hoogte van belangrijke updates.
  • Ontdek ook (net als 2247 anderen) hoe jij (nóg) positiever voor je klas staat.
150 Tips Positief Leren




 

Niks Missen? Like Mij

Bol AlgemeenBol Algemeen