ADHD Bij Kinderen

Gepost door Ralph op zondag, juli 1, 2012 Onder: Kennisbank

Aandachtstekortstoornis

ADHD is de afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder, aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. ADHD kan zich in milde of ernstige mate voordoen. De kenmerken van ADHD zijn hyperactiviteit, aandachtstekort en impulsiviteit.

 

Hyperactiviteit

Het eerste wat bij een kind met ADHD vaak opvalt, is het hyperactieve gedrag. Ieder kind is wel eens druk. De overbeweeglijkheid van ADHD-ers verschilt van gewoon druk gedrag. ADHD-ers rennen vaak rond, klimmen overal op, ze zijn voortdurend "in de weer", of "draven maar door". Ze friemelen dikwijls met hun vingers, zitten telkens te draaien in hun stoel. Ze kunnen moeilijk rustig spelen. Ze staan nogal eens op in de klas en praten vaak aan een stuk door. Deze overbeweeglijkheid kunnen ze niet beheersen, ze kunnen er helemaal niets aan doen.

 

Aandachtstekort

Aandachts- en concentratiestoornissen vormen waarschijnlijk het kernprobleem van ADHD. ADHD-ers kunnen hun aandacht niet richten en niet vasthouden. Terwijl de meeste kinderen over het algemeen wel goed in staat zijn de belangrijkste prikkels te filteren uit alles wat op hen afkomt, zien ADHD-ers vaak door de bomen het bos niet meer.

 

Vasthouden van de aandacht

Er zijn ook deskundigen die stellen dat ze geen probleem hebben met prikkelselectie, maar vooral problemen ondervinden in het gedurende lange tijd vasthouden van de aandacht. Ze lijken telkens te worden getrokken naar prikkels die aantrekkelijker en interessanter zijn en kunnen zichzelf dan niet daarin afremmen.

 

ADHD en details

ADHD-ers geven onvoldoende aandacht aan details. Ze maken nogal eens de indruk niet te luisteren naar wat tegen hem of haar gezegd wordt en volgen aanwijzingen herhaaldelijk niet op. Bij dagelijkse bezigheden zijn ze dikwijls vergeetachtig en ze raken spullen kwijt. Ze ondervinden veelvuldig problemen met het organiseren van taken en activiteiten. Hun inzet en prestaties zijn wisselend, niet door onwil, maar door onvermogen.

 

Impulsiviteit

Impulsiviteit is een derde kenmerk van kinderen met ADHD. Jaap komt de klas binnen en begint gelijk te vertellen wat hij gisteren heeft meegemaakt; Els ziet een mooi etui en pakt het om het beter te bekijken. Dit gedrag kan agressief overkomen, maar ze bedoelen er geen kwaad mee. Ze kunnen de gevolgen van hun gedragingen niet overzien. ADHD-ers leven als het ware van moment tot moment en leren daardoor veel minder van hun fouten.

 

De bovenstaande tekst komt uit diverse (internet)bronnen. Ik heb geprobeerd de belangrijkste zaken op te schrijven. Aanvullingen en op- of aanmerkingen zijn altijd welkom. Zo helpen we elkaar. Dankjewel.

In: Kennisbank 


Tags: aandachtstekortstoornis  hyperactiviteit  aandachtstekort  adhd  details  impulsiviteit 
blog comments powered by Disqus

 

 

Vond je dit een leuk blogbericht? Vul hiernaast vrijblijvend je naam en email in en ontvang GRATIS:

  • ‘150 Tips …om kinderen te laten zien dat je om ze geeft’ (Ebook).
  • Updates! Ik houd je op de hoogte van belangrijke updates.
  • Ontdek ook (net als 2247 anderen) hoe jij (nóg) positiever voor je klas staat.
150 Tips Positief Leren
 

Niks Missen? Like Mij

Mooi en gezondMooi en gezond