Zondebokken Zullen Altijd Blijven Bestaan

Gepost door Scott de Jong op vrijdag, januari 6, 2012 Onder: Zondebok

In mijn vorige blog (uit 2011 ;)) over zondebokken kon je lezen dat zondebokken altijd de schuld krijgen. Terwijl de zondebok niet altijd schuldig is. Jij als leerkracht zal enorm je best moeten doen om erachter te komen als de zondebok er nu wel of niets mee te maken heeft. Een pittige taak, want wij leerkrachten zien (en horen) lang niet alles.

Een zondebok zal altijd blijven bestaan en deze kun je niet binnen een paar maanden teniet doen. Dit gaat je simpelweg niet lukken, je kan het als leerkracht wel dragelijker maken voor de zondebok. Maar zodra jij een welverdiende vrije dag hebt, zal je klas, tijdens de invaller, de zondebok weer opzoeken en uitdagen.

Verschillende psychologen hebben ook ontdekt dat er een zondebokmechanisme bestaat.

Grote groepen (het volk) en kleine groepen (zoals het gezin) hebben ook zondebokken. De zondebok is dan natuurlijk altijd de zwakste uit de groep. De kern van het zondebokmechanisme is dat de zwakste uiteindelijk uit de groep zou worden gestoten. Het groepsmechanisme zou daarna toch weer een nieuwe zondebok aanwijzen.

Het groepsmechanisme heeft dit ook nodig om de in de groep ontstaande aanwezige spanningen af te voeren. Er bestaat simpelweg geen andere manier om de ontstaande aanwezige spanningen af te voeren.

Dat is uiteindelijk een tip die ik kan meegeven. Een zondebok zal altijd blijven bestaan. In een klas van 34 jongens en meisjes (inclusief ouders) kun je toch ook niet iedereen 100% tevreden hebben/ houden?

In: Zondebok 


Tags: zondebokken  schuld  zondebokmechanisme  zwakste  zwakste uit de groep  100% tevreden 
blog comments powered by Disqus

Vond je dit een nuttig blogbericht? Vul hiernaast vrijblijvend je naam en email in en ontvang GRATIS:

  • ‘150 Tips …om kinderen te laten zien dat je om ze geeft’ (Ebook).
  • Updates! Ik houd je op de hoogte van belangrijke updates.
  • Ontdek ook (net als 979 anderen) hoe jij (nóg) positiever voor je klas staat.
150 Tips ...om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!
Loading

 

 

Word Ook Fan!

 

 

Sint 2020Sint 2020