Wat Is Faalangst?

Gepost door Scott de Jong op dinsdag, juni 5, 2012 Onder: Kennisbank

 

Faalangst is bang zijn niet tot een gewaardeerde prestatie te komen. Faalangst kan, met andere woorden, optreden wanneer een kind iets van zichzelf moet laten zien en zijn prestaties vervolgens door anderen beoordeeld worden.

 

Faalangst is situatiegebonden

Deze angst is sterk situatiegebonden. Een kind kan het bijvoorbeeld heel eng vinden om op school voor de groep iets te vertellen (hij wordt rood, transpireert hevig), maar heeft er geen moeite mee, beleeft er zelfs plezier aan, om met zijn band op te treden.

 

Presteren

Veel mensen voelen bij het leveren van een prestatie in het openbaar enige spanning. Deze spanning kan gunstig zijn en leiden tot een optimale prestatie. Vandaag werd ik door iemand van een onderwijsadviesdienst geobserveerd. Ook ik voel vooraf enige spanning. Wanneer de spanning echter zo groot is dat de prestatie er slechter door wordt, is er sprake van faalangst.

 

Faalangst in specifieke situaties

Het is van belang om te benadrukken dat faalangst optreedt in specifieke situaties. Op school bijvoorbeeld bij één vak of binnen een groep van vakken (de talige vakken, de doe-vakken, het bewegingsonderwijs). Een bepaalde situatie kan leiden tot angstig gedrag. Doordat het kind in die situatie ook nog ervaart dat het een prestatie moet leveren, ontstaat faalangst.

 

De bovenstaande tekst komt uit diverse (internet)bronnen. Ik heb geprobeerd de belangrijkste zaken op te schrijven. Aanvullingen en op- of aanmerkingen zijn altijd welkom. Zo helpen we elkaar. Dankjewel.

In: Kennisbank 


Tags: faalangst  prestatie  onderwijsadviesdienst 
blog comments powered by Disqus

Vond je dit een nuttig blogbericht? Vul hiernaast vrijblijvend je naam en email in en ontvang GRATIS:

  • ‘150 Tips …om kinderen te laten zien dat je om ze geeft’ (Ebook).
  • Updates! Ik houd je op de hoogte van belangrijke updates.
  • Ontdek ook (net als 979 anderen) hoe jij (nóg) positiever voor je klas staat.
150 Tips ...om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!
Loading

 

 

Word Ook Fan!

 

 

Positieve Start!