Scheiden En Kind (deel 3)

Gepost door Scott de Jong op zondag, juli 8, 2012 Onder: Kennisbank

Echtscheiding en magisch denken

Bij heftige veranderingen hebben kinderen behoefte om de chaos die deze veranderingen veroorzaken te ordenen. Ze willen graag begrijpen wat er gebeurt om grip op de situatie te krijgen. Daarom leggen ze verband tussen oorzaak en gevolg. Ze maken daarbij gebruik van het zogenaamde magisch denken. In principe doen alle kinderen dit in lastige, onoverzichtelijke situaties.

 

Heb ik schuld?

Het is belangrijk dat men in de gaten houdt of het verband dat het kind gelegd heeft wel juist is. Een kind waarvan de ouders gescheiden zijn kan door het magisch denken tot de conclusie komen dat het zijn schuld is dat zijn ouders uit elkaar zijn. Het kan zichzelf als slecht en onaantrekkelijk gaan beschouwen en zich ook zo gaan gedragen om dat beeld te bevestigen. Hierdoor neemt zijn gevoel van eigenwaarde af en gaat hij zelfs mensen wantrouwen die aardig voor hem zijn. Hij is dat immers niet waard, want hij is slecht en heeft ervoor gezorgd dat zijn ouders niet meer samen (met hem) wilden zijn. Het is belangrijk dat iemand het kind zo nauwkeurig en duidelijk mogelijk vertelt hoe de vork in de steel zit.

 

Bovenstaande tekst komt uit diverse (internet)bronnen. Ik heb geprobeerd de belangrijkste zaken op te schrijven. Aanvullingen en op- of aanmerkingen zijn altijd welkom. Zo helpen we elkaar. Dankjewel.

Gerelateerde Artikelen: Scheiden En Kind (deel 1) en Scheiden En Kind (deel 2) en Scheiden En Kind (deel 3) en Scheiden En Kind (deel 4) en Scheiden En Kind (deel 5) en Scheiden En Kind (deel 6, einde)

In: Kennisbank 


Tags: scheiden en kind  echtscheiding  veranderingen  logisch verband  magisch denken  magisch verband 
blog comments powered by Disqus

Vond je dit een nuttig blogbericht? Vul hiernaast vrijblijvend je naam en email in en ontvang GRATIS:

  • ‘150 Tips …om kinderen te laten zien dat je om ze geeft’ (Ebook).
  • Updates! Ik houd je op de hoogte van belangrijke updates.
  • Ontdek ook (net als 979 anderen) hoe jij (nóg) positiever voor je klas staat.
150 Tips ...om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!
Loading

 

 

Word Ook Fan!

 

 

Positieve Start!