POSITIEF LEREN, ook aan en van kinderen met een etiket

Gepost door Joke de Bruijn op woensdag, september 21, 2011 Onder: Joke de Bruijn

De kracht van taal

Waarom luister je niet? Wat maak je toch altijd een rotzooi. Je kent de tafels nog niet. Kan je nou nog niet klokkijken? Ik kan je handschrift niet lezen. Ik word gek van je gewiebel.

Veel van deze uitspraken heb je als leerkracht (of als ouder) vast wel eens tegen een (je) kind gezegd. Op de workshop van Pien van den Boorn word je in het begin al meteen uitgedaagd om deze opmerkingen (met onbedoeld negatieve feedback) om te zetten in positieve feedback. En geloof me, dat valt niet mee. Soms moet je het roer helemaal omgooien voor je een positieve opmerking hebt bedacht. We zullen in het onderwijs met z’n allen moeten oefenen, want vanzelf gaat het beslist niet.

De beide hersenhelften beter op elkaar leren afstemmen

Pien laat zien dat kinderen die een voorkeur hebben voor rechter hersenhelftactiviteiten vaak in moeilijkheden komen op school. Deze kinderen, die vaak al een reeks etiketjes opgeplakt hebben gekregen, hebben hulp nodig. Weg met die etiketjes en kom maar op met die positieve benadering, erkenning en succeservaringen. En in haar workshop krijg je handvatten daarvoor aangeboden: MindMaps maken om beter te kunnen onthouden. Een cursus SpeedReading, een vorm van snellezen ook voor dyslectici! En gesprekstechnieken om een leerling zijn zogenaamde “Copingvaardigheden” bewust te laten worden zodat hij beter leert omgaan met tegenslagen. Tot slot Focusing om kinderen te helpen gevoelens, emoties en wensen bij zichzelf te (h)erkennen.

Workshops en presentaties op school

Geïnteresseerd, individueel of als team? Neem eens contact met haar op. Ze geeft ook workshops op jouw eigen school als daar behoefte aan is. Dan kun je met het hele team bovenstaande vaardigheden zonder verlies van kostbare (reis)tijd zelf oefenen. En wie wil er nu niet élk kind in zijn klas kunnen helpen?

http://www.opwegnaardichterbij.nl/blog/workshopspresentaties/ontsluitdiebron/

Joke de Bruijn

In: Joke de Bruijn 


Tags: rotzooi  klokkijken  uitspraken  het roer om  oefenen  hersenhelften  etiketjes  workshop  speedreading  mindmap   
blog comments powered by Disqus

Vond je dit een nuttig blogbericht? Vul hiernaast vrijblijvend je naam en email in en ontvang GRATIS:

  • ‘150 Tips …om kinderen te laten zien dat je om ze geeft’ (Ebook).
  • Updates! Ik houd je op de hoogte van belangrijke updates.
  • Ontdek ook (net als 979 anderen) hoe jij (nóg) positiever voor je klas staat.
150 Tips ...om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!
Loading

 

 

Word Ook Fan!

 

 

Sint 2020Sint 2020