Gedichtendag 2012

Gepost door Joke de Bruijn op woensdag, januari 18, 2012 Onder: Joke de Bruijn

Weet je het al? Op donderdag 26 januari 2012 wordt in Nederland en Vlaanderen de dertiende Gedichtendag gehouden. Doet jouw school ook mee? De dag staat dit jaar in het teken van het thema 'Stroom'. Lessuggesties voor dit thema vind je op http://www.gedichtendag.com/

Ook als je niet meedoet aan de Gedichtendag zijn deze suggesties zeker de moeite waard. Ze bevatten tien mooie en grappige stroomgedichten van dichters als Jan Boerstoel, Annie M.G. Schmidt, Jan Hanlo, Eva Gerlach, Riet Willie, Frank Adam en Hans Andreus. Ze geven je als leerkracht een idee hoe je aandacht aan poëzie kan schenken op een voor de leerlingen aantrekkelijke en begrijpelijke manier.

Veel leerkrachten laten poëzie links liggen, misschien juist wel omdat ze niet weten wat er mee te doen. Ze gaan er vaak bij voorbaat al vanuit dat hun leerlingen het ‘stom’ zullen vinden. En het is juist zo belangrijk om kinderen al vroeg met poëzie kennis te laten maken, omdat het bijzondere taalgebruik de taalgevoeligheid stimuleert. Kinderen met leesproblemen schrijven zelf vaak de mooiste gedichten. Je kunt de leerlingen er beter regelmatig mee in aanraking laten komen, dan de leerlingen er op één dag mee te overstelpen. Aan Gedichtendag meedoen is dus geen must, maar het is wel een mooi moment om te beginnen en het in te slijpen als een goede gewoonte.

Enthousiast geworden? Sla dan meteen de volgende link op, want die kan je nog heel vaak van pas komen als je weer eens iets anders zoekt om een thema of onderwerp te benadrukken of te verwerken. Met deze site kun je van poëzie een gevarieerd onderdeel van je taalonderwijs maken:

http://www.poezie-in-beweging.nl/framerechts/poezie_en_opdrachten/maakeeneigengedicht/rondeel.htm 

Op deze laagdrempelige site vind je de meest uiteenlopende oude en nieuwe dichtvormen om met poëzie aan de slag te gaan. De werkwijze wordt stap voor stap beschreven en dan is poëzie niet meer eng en vaag. Dan blijkt de weerstand voor poëzie die bij veel leerlingen door onwetendheid een rol speelt, ineens overwonnen. En als je zelf enthousiast bent, kun je vast en zeker dit enthousiasme op leerlingen overbrengen. Ook poëzie hoort bij positief leren. ‘Jedermann’ weet dit, nu jij nog ….

In: Joke de Bruijn 


Tags: gedichtendag  stroom  lessuggesties  poëzie  dichtvormen 
blog comments powered by Disqus

Vond je dit een nuttig blogbericht? Vul hiernaast vrijblijvend je naam en email in en ontvang GRATIS:

  • ‘150 Tips …om kinderen te laten zien dat je om ze geeft’ (Ebook).
  • Updates! Ik houd je op de hoogte van belangrijke updates.
  • Ontdek ook (net als 979 anderen) hoe jij (nóg) positiever voor je klas staat.
150 Tips ...om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!
Loading

 

 

Word Ook Fan!

 

 

Sint 2020Sint 2020